خبر یزد

آخرين مطالب

تالاب نمکزار نهبندان فرصتی که دیده نمی شود سازمان حفاظت محیط زیست

تالاب نمکزار نهبندان فرصتی که دیده نمی شود
  بزرگنمايي:

خبر یزد - تالاب ها یکی از مهمترین اکوسیستم های طبیعی هستند که در فرآیند رشد جمعیت و توسعه اقتصادی کشور، نخستین قربانیان بوده اند و در حال حاضر این اکوسیستم ها با بحران های جدی زیست محیطی روبه رو هستند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی، با توجه به ارزش های اکولوژیک و اقتصادی تالاب ها در تولید و ذخیره سازی آب، غنی سازی سفره های آب زیر زمینی، حفظ تنوع زیستی گیاهی و جانوری، مهار سیل و فرسایش، پالایش آب و تولید فرآورده های شیلاتی و پرندگان، اقدامات صورت گرفته به منظور حفظ و احیاء آنها چه در کشور و چه در خراسان جنوبی، نتایج کاملا مطلوبی به دنبال نداشته است. تنها تالاب موجود در استان، تالاب کجی نمکزار نهبندان می باشد که افزایش عمر و بقای این اکوسیستم کم نظیر نیازمند مطالعات پایه ای برای شناخت زیست بوم تالاب و همکاری دستگاه های مختلف و مرتبط است. 
تالاب سد هیولای باد
اکبری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان نیز در این باره گفت: در فرودین ماه سال جاری 85 درصد تالاب آبگیری شد و تا اواخر خرداد ماه ماندگاری خواهد داشت. اکبری با بیان اینکه تالاب کجی نمکزار نهبندان بعد از تالاب هامون تنها تالاب گردشگری در شرق کشور می باشد، عنوان کرد: در فصل بهار از نظر پوشش گیاهی تأثیر زیادی در معیشت عشایر و روستاییان و شغل دامداری آنها دارد و محل مناسبی برای گردشگری می باشد.
وی اعلام کرد: با توجه به کانون های فرسایش بادی موجود در اطراف این تالاب و دشت سهل آباد خطر از بین رفتن آن در دهه آینده وجود دارد و این فقدان می تواند کانون گرد و غبار را به روستای های اطراف و نهبندان و دیگر شهرستان ها نزدیک کند. 
امکان قرق کامل نیست
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در پاسخ به اینکه چرا برای حفظ محیط زیست این تالاب، اقدامات موثرتری چون قرق انجام نمی شود، پاسخ داد: امکان قرق کامل منطقه توسط حفاظت محیط زیست وجود ندارد و فقط بخش کوچکی از آن پناهگاه حیات وحش می باشد، منابع طبیعی و آب منطقه ای در این منطقه دخیل هستند و در حال رایزنی برای همکاری های همه جانبه هستیم.
اکبری تصریح کرد: آب منطقه ای لازم است که حق آبه تالاب را بدهد تا بتوان سفره های آب زیرزمینی سهل آباد را مدیریت کرد، همچنین با توجه به وجود طاق زارها و پوشش گیاهی اطراف تالاب چرای دام و شترها زیاد است و منابع طبیعی در کنترل چرای بی رویه باید با ما همکاری داشته باشد تا با توجه به ظرفیت منطقه، نظارت بر چرای دام باشد.
به گفتۀ وی دلیل کم شدن پرندگان مهاجر هم شکار غیر مجاز نیست بلکه به زمان آبگیری تالاب مربوط می باشد و اگر اواخر اسفند آبگیری تالاب آغاز شود، تعداد این پرندگان که در زمستان مهاجرت می کنند نیز کاهش پیدا می کند.
استخدام قرق بان ها
هدایتی زاده، کارشناس در این حوزه، همچنین مسئول دبیرخانه تالاب کجی نمکزار نهبندان هم بیان کرد: مطالعات زیادی بر روی تالاب انجام داده ایم که دو مورد آن در بخش آب و پوشش گیاهی می باشد و در ماه آینده جلساتی با آب منطقه ای و منابع طبیعی خواهیم داشت و نتایج دو جلسه را به کارگروه آمایش استان ارائه می کنیم تا تمام ارگان های موثر در ارتقاء سطح تالاب و آسیب به آن مطلع و حساس شوند و در حفظ تالاب گام هایی برداشته شود.
به گفتۀ وی در مدیریت آب، آب منطقه ای حق آبه تالاب را مشخص و باید رعایت کنند و در بخش پوشش گیاهی نیز منابع طبیعی تعداد پروانه های چرای دام را با توجه به ظرفیت منطقه مشخص می کنند. هدایتی زاده افزود: همچنین در بخش حفر چاه نیز دیگر پروانه ای صادر نمی شود و لازم است که میزان برداشت از چاه های موجود نیز مدیریت شود.
به گفتۀ وی پروژه مدیریت فضای تالاب را در دست اجرا داریم که در صورت اختصاص بودجه عملیاتی می شود و در آن به مدت 6 ماه قرق بانانی استخدام می شوند که علاوه بر نظارت به چرای بی رویه دام ها، حفاظت از محیط، بررسی مشکلات منطقه، آسیب ها و دلیل تخریب تالاب را هم انجام می دهند تا مورد بررسی قرار گیرد و برای رفع آن تلاش شود، تا یک نظم خاص اجرایی شود.
اعتبارات کم و یک ضرورت
مسئول دبیرخانه تالاب کجی نمکزار نهبندان با تأکید بر اینکه اعتبارات خیلی اندک است، گفت: تاکنون تمام اعتبارات ملی بوده و اعتبارات استانی نداشته ایم و این در صورتی است که برای حفظ تالاب به بودجه های استانی و توجه ویژه استان به این منطقه نیاز داریم.
هدایتی زاده تصریح کرد: در سال 98 برای ایجاد ساختمان در بخش گردشگری، بودجه استانی اندکی دریافت کرده ایم و در کارگروه آمایش استان که در استانداری برگزار می شود، هدف ما این است که دغدغه خود را به استانداری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی اعلام کنیم تا در این زمینه همراه و کمک کننده باشند.
به گفتۀ وی از سال 91 که تالاب مورد توجه قرار گرفت تا کنون در سال های 92، 94، 96، 97 و 98 اعتبارات ملی، سالانه بین 250 تا 700 میلیون تومان برای طرح های مطالعاتی دریافت کرده ایم که برای حفظ و حراست و پیشرفت این روند کافی نبوده است.
وی اعلام کرد: تنها راه حل برای حفظ این منطقه مطالعه برای شناخت زیست بوم آن می باشد که در آن تمام چالش ها، آسیب ها، هزینه ها و کارکردها مشخص می شود و می توان اعتبارت و برنامه ها را مشخص کرد و حتی می توان گفت هر ارگان دولتی و غیر دولتی چه کارهایی باید انجام دهند و این مطالعات نیازمند اعتبارات زیادی می باشد که هنوز محقق نشده است.
برنامه سال آینده مشخص نیست
با معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارساد اسلامی گفت و گو کردیم و درباره سرنوشت برگزاری جشنواره مجسمه های کجی تالاب نمکزار نبهندان پرسیدیم، جشنواره ای که توانست اهمیت این تالاب را در سطح ملی مشخص کند اما زمان آبگیری تالاب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
زمزم در این باره عنوان کرد: در سال جاری با توجه به شیوع کرونا این برنامه کنسل شد و با توجه به اینکه در سال آینده ماه رمضان در فرودین ماه می باشد، برنامه برگزاری جشنواره مشخص نیست.
وی تصریح کرد: برای برگزاری این جشنواره در سال آینده نیاز به تحقیق کارشناسان می باشد تا یک برنامه ریزی درست انجام شود چرا که زمان آبگیری تالاب هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این مقام مسئول در زمینه ثبت بین المللی این جشنواره و معرفی تالاب هم گفت: زیرساخت ها در این منطقه فراهم نیست و باید مسئولان استانی در این مورد همکاری و توجه کافی را داشته باشند چرا که حتی در جشنواره ملی در این تالاب برای اسکان هنرمندان مشکل داشتیم و در سطح بزرگتر باید به این نکته توجه شود.
به گفتۀ وی نگرانی فعالان محیط زیست برای حفط تالاب کاملا درست است و با برگزاری جشنواره علاوه بر جلب توجه مسئولان استانی و کشوری به این منطقه، می توانستیم برای حفط آن بودجه های بیشتری دریافت کنیم و با جذب گردشگر علاوه بر معرفی بین المللی تالاب این منطقه را به عنوان قطب هنری این رشته در جهان معرفی کرد و اشتغال زایی فراوانی داشت.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/127073/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باران سیل آسا شهر یزد را دچار آبگرفتگی کرد

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

فیلم / باران شدید و سیل در یزد

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

توجه به نیروی انسانی رویکرد قوه قضائیه است

خسارت‌های ناشی از سیل در جاده‌های استان یزد (فیلم)

بارش بی‌سابقه باران در تفت / جاری شدن سیل در رودخانه‌ها+فیلم

آخرین جزئیات سیل کم‌سابقه در یزد

امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به خودروهای درگیر در فرونشست زمین

بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود

راه حل برون رفت از مشکلات کشور ایمان به شعار ما می‌توانیم است

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌های ناشی از سیل را کاهش داد

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌ ناشی از سیل را کاهش داد

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

تکمیل راه آهن خواف هرات

وضعیت جاده‌های استان یزد / خسارت 6000 میلیارد تومانی سیل سال گذشته

جاری شدن سیل در رودخانه‌های تفت

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

انجام بیش از 331 هزار آزمایش کلرسنجی از شبکه‌های توزیع آب استان یزد

احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد

استقبال گسترده دانش‌آموزان یزدی از رویداد ایده شو دانش‌آموزی

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

بارش باران سیل آسا در یزد

آغاز برداشت گل محمدی در شهرستان اشکذر

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تداوم طرح نور با جدیت

توقیف کامیون حامل سوخت قاچاق در یزد

دستگیری سارقان سابقه دار باطری خودرو در یزد

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی در یزد

خروش رودخانه فصلی در روستای سانیج+فیلم

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی پروژه عمرانی آبرسانی شهرستان میبد

چادرملو علیه چهار صحنه داوری نیم فصل دوم

لیگ دسته دوفوتسال بزرگسالان کشور

بررسی آخرین وضعیت طرح جذب منابع و سرمایه های خرد اتباع

آخرین جزئیات سیل در یزد | بارش بی سابقه باران در تفت ‌؛ آخرین شرایط در یزد چگونه است؟

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح عمرانی آبرسانی شهر میبد

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح آبرسانی شهر میبد