خبر یزد

آخرين مطالب

جهادگران یزدی پیشرو جبهه حفاظت از هویت ملی فرهنگي

جهادگران یزدی پیشرو جبهه حفاظت از هویت ملی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا/یزد در حالی که دولت توان مالی رسیدگی به همه بناهای تاریخی را ندارد و خطر تخریب بناهای تاریخی زیادی را نشانه رفته است، جهادگران میراث فرهنگی یزد دست به دست هم داده و یکی پس از دیگری بناهای تاریخی را مرمت و بهسازی می‌کنند.

«سیدمصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان این که تاکنون حدود 80 نفر در یزد به عضویت کمپ‌های جهادی استان درآمده‌اند، اظهار می‌کند: این کمپ‌ها در شهرستان‌های اردکان، بافق، اشکذر و میبد فعالیت داشته و بعضاً فعالیت‌های آن‌ها ادامه دارد.
وی با بیان این که تفاوت کمپ شهرستان اشکذر مربوط به نوع فعالیت آن‌هاست، تصریح می‌کند: شاید تفاوت کمپ جدید در منطقه عزآباد اشکذر مشارکت بالای جامعه محلی در این فعالیت جهادی است.
فاطمی از نقش بی‌بدیل کمپ‌ها در حفاظت از بناهای تاریخی یزد خبر می‌دهد و می‌گوید: برخی از بناها با پایش ساده پشت‌بام‌ها از خطر تخریب نجات پیدا می‌کنند و این مسئله از مهمترین تاثیر کمپ‌ها و گروه‌های جهادی است.
وی با بیان این که تقاضای مردم در جوامع محلی و روستاها به سمت حفظ بناهی تاریخی سوق پیدا کرده است، می‌گوید: در برخی از شهرها و روستاها گاهاً تقاضای تخریب خانه‌ یا بافت‌های تاریخی به منظور خیابان‌کشی و ایجاد حسینیه‌ها وجود داشت اما امروز اکثر این دیدگاه‌ها به سمت حفظ بافت‌های تاریخی تغییر پیدا کرده است.
این مسئول اضافه می‌کند: مطالبه مردم محلی برای حفظ بافت تاریخی، بزرگترین سرمایه اجتماعی شکل گرفته در یزد است که در روستاهای فرهنگی مانند ندوشن، رستاق و عزآباد به خوبی این علاقه به چشم می‌خورد و افق روشنی را برای این استان پیش‌بینی می‌کنم.

خبر یزد


جهادگران میراث، ناجیان هویت ملی
مدیر کل میراث فرهنگی یزد از تاثیر فعالیت‌های جهادی در کمک به دولت یاد می‌کند و می‌گوید: در شرایطی که وضعیت مالی دولت خوب نیست و تنها قادر به مرمت و رسیدگی به آثار تاریخی محدودی هستیم گروه‌های جهادی می‌توانند بناهای زیادی را نجات دهند کما این که تاکنون نیز بناهای قابل توجه و مهمی در یزد نجات یافته‌اند.
فاطمی از افزایش سطح آگاهی جامعه محلی نسبت به تاریخچه ابنیه و آثار باستانی محل زندگیشان خبر می‌دهد و می‌گوید: در روستاهایی مانند عزآباد مردم جامع مفیدی را مطالعه کرده و به خوبی از تاریخچه محل زندگی خود آگاه هستند و همین مسئله علاوه بر افزایش علاقه آن‌ها به محل زندگیشان، آن‌ها را به پاسبان‌های این ابنیه تبدیل کرده است.
یکی از گروه‌های جهادی که اخیرا فعالیت خود را به صورت داوطلبانه و در قالب ثبت یک «ان.جی.او» آغاز کرده متعلق به روستای عز آباد از توابع اشکذر است، به طوری که بنا به گفته‌های مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد، مشارکت بالای جامعه محلی در این گروه نسبت به سایر گروه‌ها مثال زدنی است.
فاطمی در خصوص این فعالیت جهادی به خبرنگار ایسنا، می‌گوید: مردم اشکذر درخواست مرمت تعدادی از ابنیه تاریخی را داشتند که به دنبال این مطالبه، گروهی جهادی شکل گرفت و بسیاری از جوانان بومی به عضویت این گروه درآمدند.
وی در خصوص فعالیت این گروه تصریح می‌کند: مسجد «سرحوض» جزو بناهای نفیس روستای عزآباد به شمار می‌رود که این گروه بخشی از مصالح را تامین و مشغول مرمت آن هستند البته به علت شیوع کرونا به صورت بسیار محدود و با شیفت‌بندی این عملیات را انجام می‌دهند.
وی ادامه می‌دهد: البته بخشی از مصالح و دو استادکار ماهر نیز از سوی اداره کل میراث فرهنگی به آنها تعلق گرفته است در عین حال اداره کل میراث فرهنگی بر نحوه ساخت و نوع فعالیت آن‌ها نظارت داشته تا اصالت بنا مورد خدشه قرار نگیرد.
مدیرکل میراث فرهنگی یزد در خصوص تاریخچه عزآباد می‌گوید: این روستا را «عز الدین لنکر» آخرین حاکم قبل از «امیر مبارز الدین» در دوره اتابکان ساخته و قنای را بری آن حفر کرده است. این روستا دارای یک مسجد قدیمی است که احتمالا مربوط به همان دوره باشد.

خبر یزد


مسجد تاریخی سرحوض نونوار می‌شود
«محمد رضا قانع» عضو هیات مدیره گروه فرهنگی اجتماعی اسفنجر که به صورت داوطلبانه در اشکذر مشغول به مرمت بناهای نفیس این منطقه هستند، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از فعالیت مردمی 20 نفر از جوانان روستا در این رابطه یاد می‌کند و می‌گوید: این افراد همگی از دوست‌داران میراث فرهنگی هستند که در قالب یک اردوی سه روزه مشغول به کار مرمت و بهسازی مسجد تاریخی سرحوض شده‌اند.
وی اضافه می‌کند: در این عملیات، مرمت پشت بام، دورچینی، نماسازی ، بازسازی بادگیرها و مفروش کردن پشت بام انجام می‌شود.
این مسئول در مورد مجموعه تاریخی سر حوض نیز تصریح می‌کند: این مجموعه که متشکل از اب انبار، مسجد، بازارچه، کتابخانه، حوض خانه و غریب خانه بوده مربوط به دوران زندیه است که امروز جز مسجد و اب آنبار چیزی از مجموعه، باقی نمانده است.
وی وجود خط تقارن در این بنا و تقسیم مسجد به دو نیمه شرقی و غربی و شمالی و جنوبی را جزو ویژگی‌های قابل تمایز این مسجد با سایر مساجد دانست و گفت: این مسجد جزو معدود مساجد ساخته شده روی آب انبار است.
قانع مرمت برج و قلعه تاریخی عزآباد را در دستور کار مرمت و بهسازی پس از مسجد حوض‌خانه دانست.

خبر یزد


یزدی‌ها جهادگرانی از جبهه جنگ تا حفاظت میراث
البته یکی از ویژگی‌های مهم یزد که منجر به توسعه فعالیت‌های جهادی بی‌سابقه‌ای در کشور شده است، ثبت جهانی بافت تاریخی و برخی از بناهای آن به خصوص پردیس‌های ایرانی است که منجر به فعالیت اولین کمپ جهادی بین‌المللی در باغ پهلوانپور مهریز شد به طوری که این حرکت جهادی روی سایت یونسکو قرار گرفت.
این فعالیت‌های جهادی همچنان ادامه داشته و پل آب روی خرانق و قلعه خرگوشی در اردکان نیز مرمت و بازسازی شد و دامنه این فعالیت‌ها در بافق و اشکذر نیز کشانده شده و گروه جهادی دیگری در میبد چشم انتظار آغاز فعالیت داوطلبانه خود هستند.
به گفته‌ی فاطمی مدیر کل میراث فرهنگی استان، ارزشمندترین بخش گروه‌های جهادی یزد، تنوع افرادی است که عاشقانه به این فعالیت‌ها پیوسته‌اند، افرادی شامل دکترای مرمت و باستان‌شناسی، مردم محلی، دانشجویان، کشاورزان و حتی دامداران جزو این گروه هستند که شاید این مسئله مهمترین دستاورد ثبت جهانی برای مردمان دوستدار میراث فرهنگی و تاریخ ایران باشد.
شاید بهتر است این گونه ترسیم کنیم که یزدی‌ها در هر جبهه و جهادی از دفاع مقدس گرفته تا جبهه سلامت پیشرو بوده‌اند، در جنگ اقتصادی کنونی نیز که اعتبار و هزینه قابل توجهی برای ابنیه تاریخی موجود نیست، یزدی‌ها پیشرو حفظ هویت و تاریخ و اصالت خود شده‌اند و زمان آن رسیده که این الگوی جهادی که امروزه بیشتر توسط یونسکو نیز برای حفاظت از ابنیه تاریخی انجام می‌شود، در تمام کشور گستردانده شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/154253/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است