خبر یزد

آخرين مطالب

روش جدیدی برای بازیافت پلاستیک و در عین حال جذب کربن ابداع شد علمي

روش جدیدی برای بازیافت پلاستیک و در عین حال جذب کربن ابداع شد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا /یک فرآیند جدید بازیافت پلاستیک می‌تواند به طور همزمان کربن را جذب کند تا ضایعات و انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهد.
در میان نگرانی‌های فزاینده در مورد وضعیت آب‌وهوا و محیط زیست، تلاش‌های قابل توجهی برای توسعه راه‌حل‌های نوآورانه به منظور کاهش ضایعات پلاستیکی و جذب دی‌اکسید کربن از جو انجام شده‌اند که بیشتر آنها هر زمان به یک بحران رسیدگی می‌کنند.
به نقل از ادونسد ساینس نیوز، پژوهشگران اخیرا یک فرآیند پایدار و حلقه بسته را برای تولید و بازیافت پلاستیک پلی‌کربنات و در عین حال جذب کربن ابداع کرده‌اند که به طور موثر و هم‌زمان به این دو چالش رسیدگی می‌کند.
بازیافت پلاستیک‌های رایج یک فرآیند مکانیکی است که مراحلی مانند دسته‌بندی، تمیز کردن و گرانول‌سازی پلاستیک را پیش از گرم کردن آن در دمای بالا شامل می‌شود. اگرچه این یک روش دوستدار محیط زیست نسبت به سوزاندن یا دفن کردن زباله است اما همه پلاستیک‌ها را نمی‌توان به این روش بازیافت کرد.
«هویونگ چانگ»(Hoyong Chung) استاد «دانشگاه ایالتی فلوریدا»(FSU) و از پژوهشگران این پروژه گفت: بازیافت مکانیکی یک مشکل حیاتی دارد. قرار گرفتن مکرر در معرض حرارت بالا می‌تواند به بروز تغییرات دائمی در ساختار شیمیایی پلاستیک منجر شود و در نتیجه، کیفیت پایینی را در پلاستیک‌های بازیافتی ایجاد کند.
استفاده از ضایعات لیگنین برای ساخت پلاستیک‌های جدید
روش بازیافت توسعه‌یافته توسط چانگ و «آریجیت غرای»(Arijit Ghorai) پژوهشگر مقطع فوق دکتری دانشگاه ایالتی فلوریدا، اساسا با بازیافت مکانیکی متفاوت است. این روش شامل تبدیل کردن پلی‌کربنات به عناصر سازنده اصلی آن طی فرآیند موسوم به «دی‌پلیمریزاسیون»(Depolymerization) است.
کلید این فرآیند، پلیمر موسوم به «لیگنین»(lignin) است. لیگنین یکی از عناصر اصلی زیست‌توده به شمار می‌رود که اکنون به دلیل پتانسیل خود در تجدیدپذیری، بازار گسترده و هزینه کم، برای جایگزینی حداقل بخشی از سوخت‌های فسیلی در تولید پلاستیک و سایر محصولات تجاری شناخته شده است. همچنین، لیگنین یک محصول جانبی ناخواسته و اصلی در صنایع سوخت زیستی و خمیر و کاغذ است و این صنعت سالانه تقریبا 50 تا 70 میلیارد تن لیگنین تولید می‌کند. مقدار بسیاری از این لیگنین هدر می‌رود.
هدر دادن یک مفهوم جدید نیست. دانشمندان برای تبدیل کردن انواع زباله‌های دورریخته‌شده مانند بقایای آووکادو و براده‌های فلزی به محصولات سودمندی مانند پلاستیک و سوخت هیدروژنی تلاش می‌کنند.
چندین دهه است که شیمی‌دانان می‌دانند دی‌اکسید کربن را می‌توان به پلاستیک‌های پلی‌کربنات تبدیل کرد اما فرآیند سنتی، پایدارترین روش نیست. دی‌اکسید کربن معمولا با ترکیبات به‌دست‌آمده از سوخت فسیلی واکنش نشان می‌دهد و واکنش نه تنها به دما و فشار بالا و متعاقبا افزایش مصرف انرژی نیاز دارد، بلکه نیازمند کاتالیزورهای فلزی با طراحی دقیق است که با توجه به فلز استفاده‌ شده، فرآیند و هزینه‌ها را پیچیده می‌کند.
چانگ و غرای برای پایدارتر کردن این فرآیند، به جای مواد اولیه به‌دست‌آمده از سوخت فسیلی و کاتالیزور بدون فلز، از لیگنین استفاده کردند. لیگنین می‌تواند جایگزین خوبی باشد زیرا ساختار شیمیایی آن غنی از عواملی است که می‌توانند در حضور کاتالیزور مناسب با دی‌اکسید کربن واکنش نشان دهند.
این واکنش که پژوهشگران با استفاده از یک مولکول آلی کاتالیز کردند، کربنات حلقوی را تولید می‌کند که عنصر سازنده یا «مونومر»(monomer) پلی‌کربنات است. مرحله دوم، پلیمریزاسیون کربنات حلقوی به پلی کربنات است که می‌تواند در دمای اتاق و تحت فشار معمولی اتمسفر انجام شود. این شرایط بسیار ملایم‌تر از شرایط مورد نیاز برای تولید معمولی است.
با تنظیم کاتالیزور، مقدار کاتالیزور و زمان واکنش می‌توان ویژگی‌های پلاستیک از جمله پایداری حرارتی و استحکام آن را کنترل کرد و به پلی‌کربنات امکان داد تا برای کاربردهای ویژه آماده شود. پس از استفاده مورد نظر می‌توان آن را از طریق دی‌پلیمریزاسیون بازیافت کرد تا پلاستیک دوباره به مونومر خود تبدیل شود.
اقتصاد چرخشی پلاستیک
به نظر می‌رسد بازیافت مواد شیمیایی و سایر فناوری‌هایی که زباله‌های پلاستیکی را به عناصر سازنده برای بازآفرینی همان محصول تبدیل می‌کنند و بازیافت شیمیایی که برای تبدیل زباله‌های پلاستیکی به محصولاتی با ارزش بالاتر انجام می‌شود، حلقه مفقوده در انتقال یافتن به اقتصاد چرخشی پلاستیک است.
روش بازیافت شیمیایی چانگ و غرای نسبتا ساده بود. آنها برای به دست آوردن کربنات حلقوی اصلی، پلی‌کربنات را در دمای 90 درجه سلسیوس به مدت 12 ساعت با استفاده از همان کاتالیزور آلی حرارت دادند تا به واکنش دی‌پلیمریزاسیون سرعت بدهند.
غرای گفت: می‌توانیم از این مونومرهای بازیافتی برای تولید مجدد پلیمر اصلی و باکیفیت استفاده کنیم. با این روش می‌توان از هرگونه تخریب کیفیت پلیمر پس از بازیافت جلوگیری کرد. در حالت ایده‌آل، پلی کربنات‌های توسعه‌یافته می‌توانند بدون به خطر انداختن ویژگی‌های اصلی خود، تحت بازیافت حلقه بسته قرار گیرند.
چانگ و غرای پس از تحلیل نتایج تایید کردند که خواص پلیمر بازیافتی با خواص پلیمر اصلی و بکر یکسان است. با وجود این، برای تعیین اینکه چند بار می‌توان پلیمر را بدون تخریب بازیافت کرد، به آزمایش‌های بیشتری نیاز است.
امکان‌سنجی، ایمنی و کارآیی این فرآیند نیز باید در بیرون آزمایشگاه در مقیاس بسیار بزرگ‌تر مورد بررسی قرار بگیرد اما پژوهشگران امیدوارند که در نهایت از آن برای تولید مواد شیمیایی باارزش و پلیمرهای ویژه برای کاربردهای زیست‌پزشکی و ذخیره انرژی استفاده شود.
چانگ گفت: در کوتاه‌مدت، این پلیمر را می‌توان برای محصولات پلاستیکی کم‌هزینه در بخش‌هایی مانند ساخت‌وساز، کشاورزی، بسته‌بندی، لوازم آرایشی، منسوجات، پوشک، و ظروف یک‌بارمصرف آشپزخانه استفاده کرد.
این پژوهش، میزان دی‌اکسید کربن جذب‌شده توسط لیگنین را به طور کمی ارزیابی نکرد اما پژوهشگران گفتند که آزمایش‌های مورد نظر در حال انجام شدن هستند. همچنین، آنها قصد دارند پلی‌کربنات را که به صورت پودر تهیه کردند، به شکل‌های گوناگون برای استفاده تجاری فرآوری کنند.
به رغم کارهایی که هنوز باید انجام شوند، این پژوهش نشان می‌دهد که اقتصاد چرخشی پلاستیک برای پلی‌کربنات ممکن است.
این پژوهش در مجله «Advanced Functional Materials» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/648155/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین ربات جراحی سازگار با ام‌آرآی وارد آزمایش انسانی شد

یزد استانی پیشرو در حوزه انرژی خورشیدی

بهره‌برداری از راه‌آهن یزد_اقلید با حضور وزیر راه و شهرسازی

مذاکرات شهید رئیسی به ثمر نشست/ ‌رکورد ترانزیت شکسته شد

معرفی دبیران اجرایی رویدادهای فرهنگی و هنری جزیره کیش/ هدفمند شدن رویدادهای فرهنگی و هنری در جزیره کیش

جمع آوری 480 هزار سند از آثار شهدای فارس توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

دیدار با جامعه ایثارگری برای مسئولان امید آفرین است

ای بی خبران چه جای خواب است مرا؟

شاعرانه/به چیزی بیشتر از خواب نیاز دارم

کشف سیاره‌ای «بالقوه قابل سکونت» در فاصله تنها 40 سال نوری از زمین!

خط‌آهن یزد-اقلید به بهره‌برداری نهایی رسید

افتتاح راه آهن یزد - اقلید

بهره‌برداری راه‌آهن یزد ـ اقلید با حضور وزیر راه و شهرسازی

پیشرفت 90 درصدی پروژه خط اول انتقال آب در مقابل خوردگی

خدمات سرویس مدارس یزد هوشمند می شود

افتتاح راه‌آهن یزد - اقلید با حضور وزیر راه

این شیشه نیازی به تمیز کردن ندارد

افتتاح 4 هزار و 157 واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در استان یزد

رشد حدود 60 درصدی حمل کالاهای ترانزیتی کشور

کودکان زباله‌گرد یزدی با درآمد میلیونی!

پلمب واحد متخلف فروش فرآورده‌های خامی دامی در اردکان

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «آبرومند»

داستانک/ارزش خودت را بدان

اولین ماهواره کشف اسرار قطب‌های زمین پرتاب شد

افتتاح راه آهن یزد- اقلید توسط وزیر راه

مایه شرمساری است که بازیگر ادبیات نداند

من یک «آدم فضایی» هستم ولی هیچکس حرفم را باور نمی‌کند!

پیشرفت 90 درصدی پروژه بررسی سلامت لوله‌های خط اول انتقال آب یزد

شاعرانه/کو نشان کو مهر سلطان من نشان آوردمش

ربات معجزه‌گری که غیرممکن را ممکن کرد!

وزیر راه و شهرسازی وارد یزد شد

اینفوگرافی/ دلایل اصلی فراموش‌کردن مطالب خوانده‌شده سر جلسه امتحان

ماجرای عکس یادگاری با شهید آیت‌الله رئیسی در اشکذر

​​​​​​​دیدار سرپرست بنیاد آذربایجان شرقی با 8 عضو جامعۀ ایثارگری در تبریز

باهمه گرمیم با دلهای تنها بیشتر

تسلای مریخی ایلان ماسک شاید به زمین برخورد کند!

عنوان ایمن‌ترین شبکه جاده‌ای کشور به یزد اختصاص یافت

مسجد جامع کبیر یزد با بلندترین مناره در جهان + فیلم

مراسم گرامیداشت اصناف یزد بمناسبت شهادت رییس جمهور شهید

عزاداری هیئات مذهبی یزد در سوگ شهید رئیسی

گرامیداشت شهید رئیسی توسط انجمن‌های زرتشتیان یزد

شکرگزار توفیق خدمت به جامعه ایثارگری هستیم

دو خط کتاب/ بعد با عشق خودم دوباره زنده اش می‌کنم

پنجمین ماه کامل سال نمایان شد

پیش‌بینی توفان و گرد و خاک برای استان یزد

زندگی چه قدر سر به سرم می گذاری!

به سوی 6G و فراتر از آن!

بررسی خوردگی لوله های خط اول انتقال آب به یزد

بهره‌برداری نهایی از خط‌آهن یزد-اقلید با حضور وزیر راه

بررسی 350 پرونده ایثارگر در کمیسیون پزشکی بنیاد کرمانشاه