خبر یزد

آخرين مطالب

چرا گربه‌ها همیشه روی چهار دست و پا فرود می‌آیند؟ علمي

چرا گربه‌ها همیشه روی چهار دست و پا فرود می‌آیند؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - عصر ایران /گربه‌ها استاد سقوط آزاد و نقض قوانین فیزیک هستند. قوانین فیزیک و پدیده‌ای چرخشی، به گربه‌ها کمک می‌کند که در سقوطی امن، روی چهار دست‌و‌پا فرود آیند. 
وقتی گربه‌ها از ارتفاع سقوط می‌کنند، به‌ظاهر با کمی تلاش به سمت راست می‌چرخند و به‌راحتی روی پاهایشان فرود می‌آیند. سقوط آزاد موفقیت‌آمیز گربه‌ها، از دهه‌ها پیش، ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده است. به نظر می‌رسد که گربه‌سانان پشمالوی ما در هوا، با تغییر شکل خودشان و بدون دخالت هیچ نیروی دیگری، قوانین فیزیک را به چالش می‌کشند؛ اما گربه‌ها چگونه این کار را انجام می‌دهد؟
 فرود گربه‌ها روی چهار دست‌و‌پا، به عوامل متعددی بستگی دارد. اما به زبان ساده‌تر، دو نیروی اصلی در این بازی نقش دارند: فیزیک و عصب‌شناسی.
گرگ گبور، فیزیک‌دان در دانشگاه کارولینای شمالی در شارلوت، به لایو‌ساینس گفت: «یکی از دلایلی که باعث می‌شود چرخش گربه‌ها و فرودشان روی چهار‌ دست‌وپا فیزیک‌دانان را شگفت‌زده کند، پایستگی تکانه زاویه‌ای است.»
در واقع، این اصل بدین معنی است که اگر چیزی در جهت عقربه‌های ساعت بچرخد، چیز دیگری باید در خلاف جهت عقربه‌های ساعت بچرخد.
گربه با خم کردن کمرش می‌تواند نیمه‌ی جلویی بدنش را در یک جهت و نیمه‌ی عقب را در جهت مخالفش بپیچاند
گربه‌ای را تصور کنید که در حالت ثابت و به‌صورت وارونه سقوط می‌کند. این گربه با خم‌شدن از ناحیه‌ی کمر، می‌تواند نیمه‌ی جلویی بدنش را در یک جهت و نیمه‌ی عقبی را به جهت مخالفش بپیچاند. زمانی که کمر گربه ظاهر می‌شود، گربه در جهت درست خودش قرار می‌گیرد. گبور در کتابش با عنوان «گربه‌سانان افتان و فیزیک بنیادی» لقب «خم و پیچ» را به این مدل داده است.
اما تکنیک‌های دیگری نیز وجود دارد که به گربه‌ها کمک می‌کند تا در هوا تغییر شکل دهند و به احتمال زیاد، گربه‌ها برای انجام این حرکت بیش از یک تکنیک را به کار می‌گیرند. برای مثال گربه در روش دیگری به نام «جمع کردن و چرخیدن»، دست‌هایش را دراز می‌کند و پاهایش را جمع می‌کند. این حالت، «گشتاور لختی» کمتری را به قسمت پشتی بدنش می‌دهد. بدین معنی که پشت بدنش در حرکت چرخشی، مقاومت کمتری در برابر تغییرات دارد.
سپس، گربه برعکس حرکت قبلی را انجام می‌دهد، یعنی دست‌های خود را جمع می‌کند و پاهایش را دراز می‌کند. این اثر شبیه به حرکات اسکیت‌بازی در حال چرخش است: امتداد بازوها به سمت بیرون بدن، گشتاور لختی را افزایش می‌دهد؛ در حالی که نزدیکی بازوها به بدن باعث کاهش آن می‌شود. این پدیده، همبستگی غیر‌مستقیمی با میزان سرعت دارد: با افزایش گشتاور لختی، سرعت کاهش می‌یابد و برعکس.
همچنین، گربه‌ها می‌توانند از روشی که گبور آن را «دم پروانه‌ای» می‌نامد، استفاده کنند. این روش نیز مشابه روش قبلی عمل می‌کند. وقتی که دم در جهتی می‌چرخد، بدن می‌تواند در جهت دیگری بچرخد.

خبر یزد


جان هاچینسن، استاد مکانیک زیستی تکاملی در کالج سلطنتی دامپزشکی در دانشگاه لندن، می‌گوید چنین پیچیدگی‌هایی به‌لطف انعطاف‌پذیری بالای «ناحیه‌ی کمر» برای گربه‌ها ممکن می‌شود. فضای بین لگن و قفسه‌ی سینه آن‌ها ناحیه‌ی کمر نامیده می‌شود و این بخش از بدن گربه بسیار انعطاف‌پذیر است. گربه‌ها مهره‌های لاغری دارند و این باعث می‌شود که در مقایسه با سایر مهره‌داران چهار‌پا، انعطاف‌پذیری بسیار بالاتری داشته باشند.
توانایی فرود روی چهار دست‌و‌پا، از نظر نوروآناتومی نیز توضیح داده می‌شود: واکنش یا وضعیت صحیح، یعنی اصلاح جهت‌گیری بدن در زمانی که از حالت عمودی طبیعی خود خارج می‌شود. گبور می‌گوید برخلاف وضعیت ساده‌ای مانند تکان دادن زانو، وضعیت صحیح در حیوانات، وضعیتی پیچیده است؛ بدین معنی که به مغز خودآگاه آن‌ها بستگی دارد.
وضعیت صحیح، واکنش رفتاری حیوان به گرانش است و به سیستم دهلیزی او بستگی دارد، زیرا سیستم دهلیزی تعادل را کنترل می‌کند. کانال‌های نیم‌دایره‌ای و حسگرهایی در گوش داخلی گربه که «سنگ گوش» نام دارند، تغییرات در شتاب و موقعیت گربه را نسبت به زمین تشخیص می‌دهند و ماهیچه‌های گربه را وادار می‌کنند تا به گونه‌ای حرکت کنند که به او کمک کند روی پنجه‌هایش فرود آید.
آزمایشی در دهه 1950، به شکلی جالب‌توجه نشان داد که این واکنش اصلاحی، از بدو تولد در گربه‌ها وجود ندارد. وقتی گربه‌های بالغ و بچه‌گربه‌های نوزاد با جت در وضعیت گرانش صفر پرواز می‌کردند، بچه گربه‌ها نمی‌توانستند وضعیت خودشان را اصلاح کنند، اما گربه‌های بالغ این کار را انجام می‌دادند.
هاچینسن خاطرنشان می‌کند از آنجا که که سنگ گوش‌ها از استخوان متراکم ساخته شده‌اند، ممکن است برای اینکه حیوان بتواند وضعیت خودش را به‌درستی اصلاح کند، در ابتدا نیاز داشته باشند به‌طور کامل رشد کنند؛ اما دانشمندان کاملاً مطمئن نیستند.
گربه‌ها در ارتفاعی کمتر از 0٫3 تا 0٫6 متر نمی‌توانند به‌درستی بچرخند
با این حال، ارتفاع سقوط نیز مهم است. مطالعات نشان داده‌اند که گربه‌ها هنگام سقوط از طبقه‌ی مثلاً هفتم، با ضربه‌ی کمتری نسبت به ارتفاعات پایین‌تر فرود می‌آیند؛ زیرا مقاومت هوا، سرعت بدن گربه را به اندازه‌ی کافی کند می‌کند و به او امکان می‌دهد تا به‌موقع بچرخد. علاوه بر این، بر اساس یافته‌های مطالعات منتشر‌شده، بعید است که گربه‌ها در ارتفاعی کمتر از 0٫3 تا 0٫6 متر بتوانند به‌درستی بچرخند.
اگر سرپرستی گربه‌ای را به عهده دارید یا با گربه‌ای صمیمی هستید، به هیچ وجه ایمن نیست که برای سنجش واکنش صحیح، گربه را عمداً از ارتفاع رها کنید. گربه‌ها بسیار آسیب‌پذیر هستند و در صورت سقوط، به‌راحتی صدمه می‌بینند، به‌خصوص اگر به بیماری اختلال تعادل دچار باشند.
البته رفتار «وضعیت صحیح» فقط مختص گربه‌های اهلی نیست. بسیاری از گربه‌های وحشی و حتی خرموش‌ها و خرگوش‌ها نیز در شرایط مشابه، واکنش مشابهی را نشان می‌دهند. محتمل‌ترین توضیح فرگشتی برای توجیه این رفتار در گربه‌ها، تمایل بالای آن‌ها به بالا‌رفتن از درختان و سایر نقاط مرتفع‌تر از سطح زمین است.
اما در خرگوش‌ها، شکار، یک نیروی فرگشتی احتمالی است. به عنوان مثال، هنگامی که شاهینی به‌صورت افقی به سمت خرگوشی حرکت می‌کند، خرگوش به‌صورت عمودی به سمت بالا می‌پرد و باعث می‌شود که شاهین به‌دنبال او بیفتد. بدین صورت خرگوش، شاهین را از مسیر خطی خود خارج می‌کند. بنابراین، خرگوش نیز راهی را برای فرود عمودی بدون آسیب تکامل داده است.
گبور می‌گوید دانشمندان برای سال‌ها گمان می‌کردند که این رفتار غریزی است، اما پاسخ در تکنیک‌های متعددی پنهان بود.
او می‌افزاید: «ما این را به‌نوعی در دی‌ان‌ای خود داریم، برای حل مشکل به‌دنبال ساده‌ترین راه‌حل‌ها می‌گردیم؛ اما طبیعت فقط به مؤثرترین راه‌حل اهمیت می‌دهد. هر چیزی که ما را سریع‌تر به جواب برساند، بهتر است.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/648579/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روند افزایشی مصرف آب با گرمای هوا/ رشد پرشدگی سدها متوقف شد

هر فلز رنگ فوق العاده خودش را دارد!

اثر هنری خیره کننده به نام آینه های بی نهایت

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده خلبان شهید سید طاهر مصطفوی

تن ز جان و جان ز تن مستور نیست

شاعرانه/شکایت کرد روزی دیده با دل

سفر به انتهای جهان

چادرملو برد و شانس خود را برای صعود به لیگ برتر افزایش داد

کسب مقام نخست دانشگاه آزاد اسلامی یزد در مسابقات رباتیک کانادا

انتقال 20 میلیون متر مکعب آب دریا به یزد

من درختی کلاغ بر دوشم

ویدیویی از آماده شدن moon rover بعدی ناسا

شعرخوانی دلنشین باران نیکراه

ایجاد اشتغال برای 110 هزار و 305 جوان در استان یزد

شهید جمهور حامی تعاون کشور بود

یک میلیاردر دیگر می‌خواهد به تماشای بقایای تایتانیک برود

بازداشت عاملان حمله تروریستی هرات

عقد تفاهم‌نامه چهارجانبه به منظور رونق گردشگری سلامت در یزد

روزی به امر کردن و روزی به التماس!

تاثیر حیرت‌انگیز عصاره پوست پرتقال بر سلامت قلب

ساخت نوع جدیدی از کیج‌ها برای درمان دیسک بین‌مهره‌ای

اعلام فراخوان سی و چهارمین جشنواره تئاتر استان یزد

بنده عشقم و از هر دو جهان آزادم

شعر موردعلاقه اردشیر رستمی

ارائه خمیر نانویی برای ساخت قطعات الکترونیکی انعطاف‌پذیر

اتکا به خداوند و پشتیبانی مردم از ویژگی‌های بارز امام(ره) بود

پلمب کارخانه تولید آسفالتِ عقدا با حکم قضایی

بازگشایی درمانگاه عمومی صفار یزد

تامین و توزیع انواع سموم کشاورزی در استان یزد

برگزاری مراسم سالگرد ارتحال رهبر کبیر انقلاب در کیش

«مردی در دوردست» به کتابفروشی‌ها آمد

خواب خوب، احساس تنهایی را کم می‌کند!

کاروان دوچرخه سواری میبد راهی حرم مطهر امام خمینی (ره) شدند

لزوم بازخوانی اندیشه‌های امام خمینی(ره)

آیین گرامیداشت هفتمین روز شهادت آیت الله رئیسی در یزد

برگزاری میز خدمت آب و فاضلاب یزد در شهرستان اشکذر

آغاز به کار ستاد انتخابات چهاردمین دوره ریاست‌ جمهوری در بافق

صدور 3500 پروانه بهره‌برداری با اشتغال 110 هزار نفر در یزد

تحریم‌ سفت و سخت و تازه آمریکا علیه ایران

برگزاری مسابقات ورزشی ایثارگران یادمان «شهدای خدمت و غریب» در استان البرز

خیلی سخته شریف زندگی کردن...

تجربه زندگی با تراشه مغزی ایلان ماسک از زبان اولین بیمار نورالینک

ژن معیوب عامل اختلالات یادگیری شناسایی شد

رکورد DNA در جهان شکسته شد / 100 متر کد ژنتیکی درون هر سلول این جاندار نهفته است

رژه سیارات واقعیت دارد، اما فقط زحل و ماه و مریخ را می‌توان دید

توزیع شربت در میدان امیرچخماق یزد در پویش چله خدمت

امشب تب فوتبال ساحلی ایران در یزد بالا می‌گیرد

مُچ کاشی و سرامیک‌فروش متقلب در یزد گرفته شد

پیشرفت 60 درصدی فاز سه طرح نهضت ملی مسکن مهریز

تصمیم پزشکیان برای ثبت‌ نام در انتخابات ریاست‌ جمهوری