خبر یزد

آخرين مطالب

یک مسئول در آب منطقه‌ای یزد هشدار داد؛

وضعیت آبخوان‌ها در برخی مناطق یزد نامساعد است اقتصادي

  بزرگنمايي:

خبر یزد - رییس اداره منابع آب شهرستان‌های یزد و اشکذر با بیان این که برداشت بی‌رویه از منابع آبی علاوه بر تهدید آبخوان‌ها و تخریب اراضی، منجر به ظهور فروچاله و فرونشست زمین شده است، گفت: لوله‌زایی و فرونشست زمین در برخی از مناطق استان از قبیل رستاق نشانه وضعیت نامساعد آبخوان‌هاست.
به گزارش ایسنا – منطقه یزد، «محمدحسین باقری» با اشاره به عوارض برداشت بی‌رویه از منابع آبی استان، اظهار کرد: برداشت بی‌رویه از منابع آبی باعث ظهور فروچاله، فرونشست، تخریب اراضی و پدیده لوله‌زایی در برخی مناطق استان شده و این در حالی است که فروچاله و فرونشست آخرین سرحد مرگ آبخوان و زمین قلمداد می‌شود.
وی با بیان برخی از پیامدهای فرونشست زمین، افزود: از نظر متخصصان، تهدید بنیادی این است که ایجاد چنین پدیده‌هایی منجر به از دست رفتن قابلیت احیاء آبخوان و سفره آب زیرزمینی و انسداد خلل و فرج آن شود.
رییس اداره منابع آب شهرستان‌های یزد و اشکذر در ادامه گفت: اگر روزی بارندگی به میزان سابق باز گردد، این آب‌ها مسیری برای نفوذ در زیر زمین را نخواهد داشت و میزان تغذیه حاصل از بارندگی به حداقل ممکن خواهد رسید؛ موضوعی که در تشدید سیلاب‌ها نیز موثر است.
وی کاهش نزولات جوی و افزایش دوره‌های خشکسالی را عاملی موثر در کاهش تغذیه و ورودی آب‌های زیرزمینی عنوان و بیان کرد: این امر در ایجاد فرونشست نقش دارد اما بهره‌برداری و پمپاژ بی‌رویه مهمترین عامل در تشدید فرونشست و فروچاله است.
باقری تصریح کرد: در اثر بهره‌برداری بیش از ظرفیت آبخوان، کاهش بلندمدت سطح آب زیرزمینی اتفاق می‌افتد و این اقدام نیز می‌تواند منجر به تخلیه آب از خلل و فرج لایه‌های زیرسطحی زمین شود که به صورت فرونشست زمین یا فروچاله ظاهر می‌شود.
وی ادامه داد: در برخی از سازنده‌های آهکی و مشابه آن افت شدید سطح آب زیرزمینی باعث وقوع فروچاله در سطح زمین می‌شود.
باقری با اشاره به این که در حال حاضر دشت یزد- اردکان از جمله دشت‌ ‎ های شاخص استان است، خاطرنشان کرد: این دشت با فرونشست قابل توجه زمین در سال‌های اخیر روبه‌رو بوده به نحوی که وقوع لوله‌زایی قابل توجه در منطقه رستاق و همچنین تحقیقات علمی، حاکی از فرونشست زمین در دشت یزد-اردکان بدلیل افت سطح آب زیرزمینی است.
وی با بیان این که دشت ابرکوه با تعداد 36 مورد فروچاله و منطقه شمش و بهادران از دیگر دشت‌های مطرح استان هستند که به این پدیده دچار شدند، گفت: وقوع فروچاله و فورنشست باعث شده که سه دشت فوق جزو چهار دشت «ممنوعه بحرانی» استان در خصوص بهره‌برداری از منابع آب زیر زمینی مشخص شوند.
این مسئول اظهار کرد: بخش‌های مرکزی و غربی استان به دلیل ویژگی‌های خاص زمین‌شناسی و میزان کسری مخازن آن‌ها از پتانسیل بیشتری برخوردار هستند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که از جمله اقدامات موثر و شاخص در جهت جلوگیری از شدت وقوع فرونشست و فروچاله، مدیریت و کنترل برداشت از آب‌های زیرزمینی و توقف افت سطح آب زیرزمینی است، خاطرنشان کرد: این موضوع به عزم جدی و همگانی در تغییر الگوهای فعلی مصرف و بهینه‌سازی مصارف آب در بخش های شرب، صنعت و کشاورزی نیاز دارد.
رییس اداره منابع آب شهرستان‌های یزد و اشکذر با بیان این که طرح احیا و تعادل بخشی از سال 93 تاکنون با مشارکت سازمانی و مردمی در جهت نجات منابع آبی استان در دستور کار سازمان‌ها و ادرات ذیربط قرار گرفته است، افزود: این طرح با تشکیل شوراهای حفاظت منابع آب استان و شهرستان‌ها آغاز و اقدامات موثری از قبیل نصب حدود 60 درصدی کنتورهای هوشمند بر روی چاه‌های کشاورزی، اجرای طرح سپاس آب، طرح داناب، جداسازی آب شرب از مصارف آب فضای سبز و تقویت اکیپ‌های گشت و بازرسی به همراه پر و مسلوب‌المنفعه کردن چاه های غیرمجاز را به همراه داشته است.
باقری با اشاره به برنامه‌ریزی برای اجرای طرح تحویل حجمی آب در استان یزد هم عنوان کرد: به منظور آماده‌سازی بهره‌برداران جهت طرح تحویل حجمی آب، برنامه‌های خاموشی زمستانه برای چاه‌های کشاورزی از سال 1395 آغاز شد که بنا بر آن طرح خاموشی، خاموشی 30 روزه در سال 95، خاموشی 45 روزه در سال 96 و خاموشی 50 تا 60 روزه در سال 97 در سطح همه چاه‌های کشاورزی استان لحاظ شد.
وی یادآور شد: برای سال جاری نیز برنامه‌ریزی جهت اجرای طرح تحویل حجمی آب در تعدادی از دشت‌های استان اتخاذ شده که امیدواریم با حفظ تعامل و همدلی صورت گرفته بین ارگان‌های مرتبط و همچنین تداوم همکاری قابل تقدیر کشاورزان شاهد تعادل بخشی بیشتر منابع آبی استان باشیم.
باقری در پایان با اشاره به اثر بخشی اقدامات انجام شده نیز گفت: کاهش افت سطح آب دشت های چاهک-شهریاری، طاقستان، بهادران، شمش و چاهگیر ابرکوه و همچنین بهبود کیفیت برخی از آبخوان‌ها، از جمله نشانه‌های اثربخشی طرح ملی احیاء وتعادل بخشی در استان یزد بوده است به گونه ای که در دشت‌های بهادران و چاهک-شهریاری به طور متوسط با افت 67 و 100 سانتیمتر در سال مواجه بودیم که خوشبختانه در سال آبی گذشته علی‌رغم کاهش قابل توجه نزولات جوی، دشت‌های یاد شده با افت به ترتیب 39 و 65 سانتیمتر مواجه بودند که موفقیتی ارزنده برای حفظ منابع آبی استان محسوب می‌شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/89720/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

شدت باران در استان یزد و آبگرفتگی معابر شهر یزد+عکس

باران سیل آسا شهر یزد را دچار آبگرفتگی کرد

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

فیلم / باران شدید و سیل در یزد

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

توجه به نیروی انسانی رویکرد قوه قضائیه است

خسارت‌های ناشی از سیل در جاده‌های استان یزد (فیلم)

بارش بی‌سابقه باران در تفت / جاری شدن سیل در رودخانه‌ها+فیلم

آخرین جزئیات سیل کم‌سابقه در یزد

امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به خودروهای درگیر در فرونشست زمین

بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود

راه حل برون رفت از مشکلات کشور ایمان به شعار ما می‌توانیم است

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌های ناشی از سیل را کاهش داد

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌ ناشی از سیل را کاهش داد

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

تکمیل راه آهن خواف هرات

وضعیت جاده‌های استان یزد / خسارت 6000 میلیارد تومانی سیل سال گذشته

جاری شدن سیل در رودخانه‌های تفت

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

انجام بیش از 331 هزار آزمایش کلرسنجی از شبکه‌های توزیع آب استان یزد

احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد

استقبال گسترده دانش‌آموزان یزدی از رویداد ایده شو دانش‌آموزی

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

بارش باران سیل آسا در یزد

آغاز برداشت گل محمدی در شهرستان اشکذر

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تداوم طرح نور با جدیت

توقیف کامیون حامل سوخت قاچاق در یزد

دستگیری سارقان سابقه دار باطری خودرو در یزد

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی در یزد

خروش رودخانه فصلی در روستای سانیج+فیلم

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی پروژه عمرانی آبرسانی شهرستان میبد

چادرملو علیه چهار صحنه داوری نیم فصل دوم

لیگ دسته دوفوتسال بزرگسالان کشور

بررسی آخرین وضعیت طرح جذب منابع و سرمایه های خرد اتباع