خبر یزد

آخرين مطالب

ناهنجای های ژنتیکی در ازدواج های غیرخویشاوندی هم وجود دارد علمي

ناهنجای های ژنتیکی در ازدواج های غیرخویشاوندی هم وجود دارد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - یزد- یک متخصص ژنتیک ملکولی با بیان اینکه همه اختلالات ژنتیکی، ارثی نیست گفت: خطر بروز برخی ناهنجاری های ژنتیکی در فرزندان حاصل از ازدواج های غیرخویشاوندی نیز وجود دارد.

دکتر احسان محیطی اردکانی روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: خطر بروز ناهنجاری ژنتیکی در ازدواج‌های غیرخویشاوندی فراوانی کمتری از ازدواج‌های خویشاوندی دارد و عواملی مثل سن بالای مادر، مصرف موادمخدر، الکل و سیگار و برخی بیماری‌ها احتمال بروز ناهنجاری‌های ژنتیکی را در فرزندان افزایش می‌دهد که مشاوره با متخصص ژنتیک در چنین شرایطی ضروری است.
وی یادآور شد: با توجه به احتمال بروز مشکلات ژنتیکی در فرزندان حاصل از ازدواج‌های خویشاوندی و غیرخویشاوندی، انجام مشاوره ژنتیکی برای هر دو الگوی ازدواج ضروری است.
مدیر مرکز مشاوره ازدواج یزد تصریح کرد: برخی از اختلالات ژنتیکی از والدین به ارث می‌رسد و بعضی از بیماری‌های ژنتیکی ناشی از تغییرات یا جهش در یک ژن یا گروهی از ژن ها است که به صورت تصادفی یا به علت شرایط زیست محیطی اتفاق می‌افتد.
تنوع انسانی با تغییر ژنها
محیطی اردکانی در ادامه اظهار داشت: بیماری‌های ژنتیکی در اثر تغییر ژن‌ها به وجود می‌آید، انسان‌ها دارای 46 کرموزم هستند که این تعداد کرموزم حاوی حدود 23 هزار ژن است.
این کارشناس مشاوره ژنتیک تصریح کرد: تغییر هر کدام از این ژن‌ها می‌تواند عامل به وجود آمدن بیماری‌های کشنده و ناتوان کننده در وجود انسان شود، از سویی تغییر در ایجاد این ژن‌ها باعث تنوع در افراد هم می‌شود.
وی اضافه کرد: انواع بیماری‌های ژنتیکی انسان شامل بیماری‌هایی می‌شود که ناشی از اختلال در ژنوم فرد است و بر کل آرایش ژنتیکی وی تأثیر دارد و این اختلال می‌تواند از حداقل یا بزرگ بودن از یک جهش گسسته در یک رشته DNA از یک واحد ژن به یک اختلال کروموزوم ناخالص یا انبوه که شامل اضافه‌کردن یا تفریق یک کروموزوم یا مجموعه‌ای از کروموزوم‌ها باشد، را شامل شود.
دکتر محیطی یادآور شد: علم ژنتیک در دنیا پیشرفت زیادی داشته و در 2 دهه گذشته رشد این دانش سرعت بیشتری یافته و به خاطر نقشه ژنوم انسان و گیاهان یا سایر جانوران که به دست آمده، اطلاعات زیادی از مکانیسم‌های آنها، اینکه چه‌طور جهش ژنی اتفاق می‌افتد، یا چگونه می‌توان از علم ژنتیک برای تشخیص و درمان بیماری‌ها یا تولید داروها استفاده می‌شود، به دست آمده است.
عامل 40 تا 50 درصد مرگ و میرهای نوزادان، ناهنجاری‌های ژنتیکی است
دکتر محیطی با بیان اینکه حدود 40 تا 50 درصد مرگ و میر در نوزادان و کودکان به علت ناهنجاری‌های ژنتیکی رخ می‌دهد گفت: بهترین راه برای جلوگیری از تولد نوزاد بیمار، انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج، قبل از بارداری و یا طی دوران بارداری است.
بیماری‌هایی که علت شناخته شده ژنتیکی دارند
این متخصص ژنتیک ملکولی اظهار داشت: بیماری‌هایی از قبیل معلولیت‌های مادر زادی، ناتواتی جسمی یا ذهنی، ناشنوایی مادرزادی، نابینایی مادرزادی، عقب ماندگی ذهنی، اختلالات متابولیک مادرزادی، اختلالات تحلیل بافت عضلانی و عصبی، تالاسمی و… می‌توانند علت شناخته شده ژنتیکی داشته باشند.
مشاوره ژنتیک چیست؟
مشاوره ژنتیک شاخه‌ای از ژنتیک پزشکی است که به بررسی احتمال بروز بیماری‌های ژنتیکی در افراد می‌پردازد و به عبارت دیگر یک فرآیند آموزشی است که به افراد مبتلا یا خانواده‌های در معرض خطر کمک می‌کند تا ماهیت اختلالات ژنتیکی و نحوه وراثت آنها را بهتر بشناسند و گزینه‌های مرتبط با پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌های ژنتیکی را بهتر درک کرده و نهایتاً بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.
لزوم انجام آزمایشات قبل از ازدواج
این متخصص ژنتیک ملکولی با تاکید بر انجام آزمایشات قبل از ازدواج و به خصوص عدم اعتیاد و بررسی زوجین از نظر تالاسمی اضافه کرد: تالاسمی یک نقص ژنتیکی است که به دلیل شیوع بالای آن باید مورد بررسی قرار می‌گیرد.
ارائه خدمات در مرکز ازدواج حاجی مقصودی یزد

دکتر محیطی در معرفی مرکز دولتی ازدواج حاجی مقصودی یزد نیز گفت: زوج‌ها مراجعه کننده به این مرکز در ابتدا مشاوره ژنتیک می‌شوند و پس از آزمایش خون از مرد، آزمایش اعتیاد از مرد و زن انجام می‌شود و بعد از اتمام آزمایشات، زوجین برای شرکت در کلاس‌های مشاوره مراجعه و جواب آزمایشات خود را هم دریافت می‌کنند.
به گفته وی همچنین در این مرکز زوج‌های ناقل تالاسمی و بعضی از بیماری‌های ژنتیکی به صورت ماهیانه تحت مراقبت قرار می‌گیرند.
مراجعه ماهانه 200 تا 350 زوج به مرکز حاجی مقصودی یزد
کارشناس مشاوره ژنتیک یزد تعداد مراجعه ماهانه زوج‌ها به این مرکز را بسته به مناسبت‌های مذهبی و تقویمی بین 200 زوج در ماه‌های شهادت مانند محرم و صفر تا حدود 350 زوج در ماه‌های دیگر اعلام کرد.
10 درصد زوجهای مراجعه کننده، غیربومی هستند
دکتر محیطی گفت: حدود 5 تا 10 درصد زوج‌های مراجعه کننده به این مرکز، غیربومی هستند که معمولاً از شهرستان‌های استان کرمان و فارس به مرکز یزد مراجعه می‌کنند.
10 درصد زوج‌های مراجعه کننده، نسبت خویشاوندی دارند
این متخصص ژنتیک ملکولی تاکید کرد: اغلب مراجعه کنندگان به این مرکز با مشکل جدی برای ازدواج مواجه نمی‌شوند، مگر اینکه ناقل بیماری‌هایی مانند تالاسمی باشند و خودشان تمایلی به ازدواج نداشته باشند ضمن آنکه تقریباً 10 درصد مراجعان نسبت خویشاوندی دارند.
به گفته وی مشاوره قبل از ازدواج به صورت کلاس‌های جداگانه برای زنان و مردان برگزار و شرکت در کلاس‌ها برای همه زوج‌ها اجباری است مگر اینکه به خاطر سن بالا یا موارد دیگری نیاز به کلاس نداشته باشند.
ژنتیک یا علم وراثت چیست؟
دکتر محیطی در تعریف علم ژنتیک، این‌طور توضیح داد: ژنتیک یا علم وراثت یکی از رشته‌های علوم زیستی است که موضوع آن مطالعه پدیده‌هایی است که توسط آنها خصوصیات یا صفات جانداران از والدین به فرزندان به ارث می‌رسد.
علاوه بر این ژنتیک، اساس شباهت‌ها و تفاوت‌ها را توضیح می‌دهد؛ موضوع علم ژنتیک، انتقال، بیان و تکامل ژنها است؛ ژنها به مولکول‌هایی که کارکرد، تکوین و خصوصیات ظاهری موجود زنده را کنترل می‌کنند، گفته می‌شود؛ این علم در سه حیطه ژنتیک کلاسیک، مولکولی وتکاملی یا جمعیت است.
عوامل وراثتی را که از نسلی به نسل دیگر انتقال می‌یابند ژن می‌نامند؛ ژنها در سراسر مولکول غول پیکری به نام دزاکسی ریبو نوکلوئیک اسید (DNA)مستقر شده‌اند؛ DNA همراه با مواد پروتینی به صورت نوکلئوپروتین در آمده که در رنگ آمیزی اختصاصی در هسته سلول به شکل کروموزوم ظاهر می‌شود؛ یک ژن دارای اطلاعاتی است که پروتئین به کمک آن ساخته می‌شود.
6197 / ‏‬ 6014

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/91098/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است