خبر یزد
یک گوهرتراش مهریزی مطرح کرد؛
سهم اندک ایران از بازار جهانی تراش سنگ‏‌های قیمتی
سه شنبه 9 مهر 1398 - 8:40:17 AM
ایسنا
خبر یزد - یک گوهرتراش خبره مهریزی می‎گوید: در حالی که ایران جزو 10 کشور برتر دنیا از نظر میزان ذخایر و کیفیت سنگ‏هاست که رتبه 49 را در بین کشورهای صادر کننده سنگ‏های قیمتی دارد و سهم اندکی از تجارت جهانی در این بخش را به خود اختصاص داداه است.

«محترم السادات هاشمی»  اظهار می‌کند: استقبال از گوهر‌سنگ‌ها از دیر باز نه تنها در فرهنگ ما ایرانیان بلکه در جوامع دیگر رواج داشته و تاکنون نیز پابرجا بوده است.
وی اضافه می‏‌کند: در میان ملل کهن جهان نظیر ایران، هند و چین همواره سنگ‏‌های قیمتی و نیمه قیمتی برای مقاصد گوناگونی نظیر درمان بیماری‏‌ها، خنثی کردن نیروهای منفی، موفقیت و پیروزی در کارها و دوری از بلایا و حوادث طبیعی به کار گرفته می‏‎شده است و امروزه نیز استقبال از این سنگ‌ها جدای از زیبایی خاص و منحصر بفرد گوهرها برای مقاصد فوق نیز طرفداران زیادی دارد.
به گفته هاشمی، هرچند ایران با توجه به داشتن سنگ‏‌هایی متنوعی از قبیل فیروزه، گارنت، اوپال، عقیق، جاسپر، درکوهی و مالاکیت، جزو 10 کشور برتر دنیا از نظر میزان ذخایر و کیفیت سنگ‏‌هاست ولی رتبه 49 را در بین کشورهای صادر کننده سنگ‏‌های قیمتی دارد.
وی ادامه می‌‏دهد: در ایران تنها سنگ‏‌های عقیق و فیروزه استخراج می‏‌شود که سهم آن در مقایسه با تجارت جهانی ناچیز است در حالی که در شرایط اقتصادی حاکم، اندک منابع با ارزش فیروزه و عقیق کشورمان نیز به صورت خام و بدون فرآوری و عمدتاً قاچاق به کشورهایی چون پاکستان، سوییس و اندونزی صادر می‏‌شود.
این کارشناس ارشد زمین‎شناسی معتقد است که اگر این گوهرها به نحو مناسب فرآوری شوند و از افراد متخصص در این رابطه بهره‏‌گیری شود، با توجه به روابط خوب ایران با چین چه بسا بتوان بازار بزرگترین واردکننده گوهر سنگ را در اختیار گرفت و تعداد بسیار زیادی از فارغ التحصیلان زمین‎شناسی در این حرفه مشغول به کار کرد.
هاشمی با اشاره به ارزش افزوده خوب تراش سنگ‏‌های قیمتی و نیمه قیمتی، می‏‌گوید: با بهره‎‎گیری از این هنر می‏‌توان از یک سنگ بی‏‌جان، نگین بسیار زیبایی برای جواهرات یا یک مجسمه بی‎نظیر برای کلکسیون یا یک اثر هنری مثال زدنی ساخت و چشم‌‏ها را به این هنر خیره کرد به طوری که بیننده حاضر باشد برای آن هزینه خوبی بپردازد.
وی با بیان این که هنر تراش سنگ‌های قیمتی، هنری بسیار زیباست که به علاقه، دقت و پشتکار بسیار نیازمند است، اظهار می‌‏کند: نکته مهم آنست که پیروی راه دیگران نباشیم و خلاقیت در کار را فراموش نکنیم چون جامعه متمدن امروزی هر روز سلیقه‏‌ی خاصی را دنبال می‌کند.
این گوهرتراش مهریزی ادامه می‎دهد: مشکلات در صنایع دستی زیاد است چرا که هر روز سلایق فرق می‎کند و افراد طالب کارهای نو هستند، پس هنرمندان این حوزه باید دائماً بروز باشند.
وی از جمله مشکلات حوزه صنایع دستی از جمله رشته تراش گوهرسنگ‌ها را این می‎داند که به ویژه در شهرهای کوچک به دلایل مختلف مثل عدم فرهنگ‏‌سازی، قیمت یک کار هنری که با تمام وجود و با صرف وقت و حوصله بسیار تولید می‏‌شود با یک کار وارداتی بدون کیفیت و فاقد اصالت سنجیده می‎شود.
هاشمی با بیان این که حمایت آن چنانی از یک صنعتگر صنایع دستی نیز در کشورمان نمی‏‌شود، می‎گوید: به همین دلیل نیز تمام کارها بر دوش خود هنرمند است به طوری که همزمان باید کار تهیه مواد اولیه، تولید، بازاریابی و فروش را در شرایطی که استقبال از هنرهای دستی کم است، انجام دهد تا بتواند افتخاری برای صنایع دستی جامعه خویش باشد.
وی در مورد استقبال جوانان این این هنر نیز بیان می‎کند: جوان‏‌ها و به ویژه نوجوانان استقبال خوبی از این هنر دارند و در میان پسرها علاقه زیادی به یادگیری دارند به نحوی که بارها شده افرادی به کارگاه من آمده‏اند و پس از مدتی که کارهای تراش خورده را مشاهده می‏‌کنند نسبت به نوع سنگ، محل استخراج یا فواید آن کنجکاو می‏‏‌شوند، البته دختر خانم‏‌ها نیز بیشتر محو تراش‎های فانتزی می‏شوند و این قبیل کارها را می‌پسندند.
این گوهرتراش مهریزی در پایان توجه و حمایت بیشتر مسئولان و متولیان امر به صنایع دستی را خواستار می‏‏‌شود و معتقد است که صنایع دستی می‎‎تواند علاوه بر تحقق اقتصاد مقاومتی، مشکلاتی نظیر بیکاری جوانان را در جامعه مرتفع کند.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/100299/سهم-اندک-ایران-از-بازار-جهانی-تراش-سنگ‏‌های-قیمتی
بستن   چاپ