خبر یزد
هنر ملی و رو به انزوای سنگ تراشی مهریز نیازمند آموزش است
سه شنبه 9 مهر 1398 - 9:08:14 AM
ایسنا
خبر یزد - جوانترین سنگ تراش استان یزد از عدم آموزش این رشته صنایع دستی گلایه دارد ولی در عین حال مسئول میراث فرهنگی مهریز از تخصیص اعتباری برای آموزش این رشته هنری خبر می‏‌دهد.

«حسین زارع بیدکی» جوانترین سنگ تراش استان یزد در گفت‏‌و‏گویی با اشاره به این که رشته سنگ‏‌تراشی یکی از سخت‏‌ترین رشته‎های صنایع دستی است، اظهار می‏‌کند: هر چند که این رشته صنایع دستی سخت و دیرینه‌ است، در بحث آموزش آن کار خاصی نشده و حمایت چندانی صورت نگرفته است.
وی با بیان این که ماندگاری و دوام این رشته نیازمند توجه به مقوله آموزش است، خاطرنشان می‎کند: اگر کارگاه سنگ تراشی راه بیفتد، آموزش هم امکان پذیر می‌شود.
به گفته وی، در حوزه سنگ تراشی مقوله‌های مرتبط با این حوزه مانند حجم پردازی، قلم زنی و نوع آن، زرکوبی و ریخته‌گری، مباحثی تخصصی و نیازمند آموزش هستند.
این هنرمند جوان مهریزی در ادامه نقوش بکار برده در سنگ‎تراشی را از المان‌ها و نقوش مرتبط با یزد و نقوش معناداری مانند سیمرغ، گل انار، باغ گل و سایر نقوش می‎خواند که نیازمند آموزش هستند.
وی در رابطه با بازار کار این رشته نیز تصریح می‏‌کند: متاسفانه بازار این هنر در ایران اصلاً جوابگو نیست به ویژه از آنجایی که هزینه‌ها و نوع کار آن شوار و زمانبر است لذا تامین بازار آن نیز کار دشواری است.
وی با بیان این که ساخت یک هاونگ بیش از 40 روز زمان می‏‌برد، عنوان می‏‌کند: بازار خارجی این کالا بسیار مطبوع است به طوری که سفارشات خارجی محصولات سنگ تراشی بالاست اما از آنجایی که تیراژ سفارشات بالا و نیرو ناکافی است، نمی‌‏توانیم بازار این محصول را تامین کنیم.
زارع بیدکی مزد کار سنگ تراشی را روزانه مبلغ 400 هزار تومان ذکر می‏‌کند و می‎گوید: تعداد داوطلبان این رشته از صنایع دستی کم است ولی با آموزش می‏‌توانیم جوانان را به این رشته جذب کنیم.
در عین حال «مجاهد کرباسی» مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهریز با اشاره به تخصیص اعتبار به آموزش رشته‌های صنایع دستی به ویژه جهت هنرمندانی که کارت مهارت گرفته‌اند، به خبرنگار ایسنا می‏‌گوید: میراث فرهنگی ضمن تخصیص اعتبار به برگزاری دوره‌های آموزش و آماده‌سازی هنرمندان،در زمینه بازاریابی و بازارسازی نیز تسهیلات کم بهره‌ای را به هنرمندان اختصاص می‌دهد.
وی می‎افزاید: در مورد کارگاه برای تخصیص اعتبار و تجهیز کارگاه باید هنرمندان نیز پیگیری و مراجعه کنند.
وی سنگ‏‌تراشی مهریز را یکی از رشته‌های سخت و منحصر بفرد عنوان می‎کند و می‎گوید: این رشته در سال 95 با شماره 1308 به ثبت ملی رسیده است لذا در نمایشگاه‏‌های صنایع دستی غرفه‎ای به منظور شناسایی و معرفی بیشتر آن اختصاص دادیم.
این مسئول شرکت در نمایشگاه‌ها را راهکاری برای معرفی این رشته و به تبع آن صنایع دستی و گردشگری مهریز می‎داند و تصریح می‏‌کند: در حال حاضر 30 هنرمند در رشته‌های ترکه‌بافی، سنگ‌تراشی و چاقوسازی که رشته‏‌های ثبت شده در فهرست آثار ملی هستند و همچنین در رشته‎های دیگری مانند چوب‌کاری و نگین تراشی در شهرستان مهریز فعالیت خوبی دارند.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/100306/هنر-ملی-و-رو-به-انزوای-سنگ-تراشی-مهریز-نیازمند-آموزش-است
بستن   چاپ