خبر یزد
نخلستان های بافق سمبل سخاوت ، بخشندگی و پایداری است
یکشنبه 21 مهر 1398 - 10:30:57 AM
ایرنا
خبر یزد -  نخلستان های بافق سمبل سخاوت،بخشندگی و پایداری و در عین خمیدگی و ناتوانی محصول خود را سخاوتمندانه عرضه می دارد.

سابقه کشت درخت خرما در ایران از گذشته معمول بود و قدمت نخل و نخلکاری در بافق به سابقه خود شهر می رسد و تنها محصول مهم این شهر است.
تکثیر این درخت بوسیله هسته خرما یا توسط جابجا کردن پاجوشها (جوانه های خرما) صورت می گیرد.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی بافق طرح اصلاح نخیلات در بافق از سال 1375 در این شهرستان آغاز شد و این آغاز یک حرکت نوین در راستای تغییر خرمای بومی کم مرغوب به محصول با کیفیت بازار پسند بود.
حمید عسکری باقر آبادی افزود: امسال بیش از هفت هزار تن خرما از نخلستانهای بافق برداشت شد که نیمی از خرمای تولیدی از ارقام کبکاب، زاهدی و پیارم بود که پا جوش آنها در قالب طرح اصلاح نژاد خرما از منطقه برازجان بوشهر به این شهرستان منتقل و جایگزین نخل های بومی شده است.
وی اظهار کرد: محصول خرمای بافق هم اکنون بازار فروش را در کشور پیدا کرده و با فرآوری آن این محصول دارای ارزش افزوده شده است و برای جوانان شغل ایجاد کرد.
عسکری بیان کرد: نخل علاوه بر تولید محصول خرما، الیاف و برگهایی دارد که از آن در صنایع دستی حصیری مانند پادری، بادبزن، جارو،ریسمان، کلاه حصیری، بوریا و سایر محصولات از این قبیل بدست می آید که برخی از آنها بازار جهانی دارد.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بافق هم در گفت و گو با ایرنا،از مقدمات ثبت ملی باد بزن اسمی این شهرستان خبر داد و گفت: روند مستند سازی برای ثبت این محصول در حال انجام است.
لیلی رنجبر به انواع بادبزن ها در این شهرستان اشاره کرد و گفت: 12 نوع بادبزن در این شهرستان توسط هنرمندان صنایع دستی بافته می شود که بادبزن اسمی،کبابی،گنبدی،تبری و دسته دار برخی از این بادبزن هاست.
وی افزود:محصولات به دست آمده از مغ خرما بیش از 60نوع است و محصولات بع دست آمده از الیاف سیسی این درخت در اشیایی مانند ریسمان و طناب به کار می رود.
رنجبر تعداد هنرمندان سازمان یافته در زمینه حصیر بافی شهرستان بافق را 40نفر عنوان و خاطر نشان کرد:تعداد هنرمندان غیر سازمان یافته در این زمینه،100نفر هستند.
یک نخلکار بافقی با بیان اینکه درخت خرما نزد مردمان این دیار از دیرباز تا کنون حرمت و معنویت خاصی داشته است و شباهت هایی با انسان دارد گفت: واحد شمارش نخل همانند انسان " نفر " و دارای دل یا همان قلب است و هنگامی که از دوره بار دهی آن بگذرد آنرا می کشنند تا به دل آن دست پیدا کنند.
کاظم رنجبر افزود: دل خرما که در برازجان به آن پنیر هم می گویند برای امراضی چون بیماری قند، نا باروری و لاغری مفرط بسیار مفید است.
وی افزود: در روزگار قدیم هرگاه مهمان عزیزی برای بافقی ها می آمد به احترام او و خانواده اش یک نخل را قربانی می کردند و از دل آن می خوردند.
رنجبر خاطر نشان کرد: این رسم هم اینک در برخی از روستاهای اطراف بافق پا برجاست.
دو هزار و 500 هکتار از اراضی زراعی شهرستان بافق زیر کشت درخت خرما قرار دارد و بیش از دو هزار و 200 نفر بهره بردار در حوزه پرورش نخل و تولید خرما در این شهرستان فعالیت می کنند.
برداشت خرما در شهرستان بافق همه ساله از اوایل شهریور آغاز تا اواخر مهرماه ادامه دارد.
بافق مهمترین شهرستان خرما خیز استان یزد است و اردکان در جایگاه دوم قرار دارد.
مرکز شهرستان 50 هزار نفری بافق در فاصله 110 کیلومتری جنوب شرق یزد واقع شده است.
7543*2047 خبرنگار : اصغرعسکری** انتشار : عباسقلی اشکورجیری
i

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/100981/نخلستان-های-بافق-سمبل-سخاوت-،-بخشندگی-و-پایداری-است
بستن   چاپ