خبر یزد
صالحی مطرح کرد:
کتابداران صف مقدم تمدن‌سازی اسلامی‌اند/ناچاریم باتغییرات جلوبرویم
پنجشنبه 23 آبان 1398 - 12:44:07
خبر یزد - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، کتابداران را صف مقدم تمدن‌سازی اسلامی خواند وگفت: باتوجه به تغییراتی که درحوزه‌های اجتماعی و دیگر حوزه‌ها رخ داده، چاره‌ای نداریم جز اینکه با این تحولات پیش برویم.

به گزارش خبرنگار مهر ، «آئین بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار» پیش از ظهر امروز (پنجشنبه 23 آبان) با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و نیکنام حسینی‌پور دبیر بیست و هفتمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در آمفی‌تئاتر دانشکده حضرت رقیه (س) شهر یزد برگزار شد.
صالحی در این مراسم، تولد پیامبر (ص) را انفجار و رستاخیز اعظم انسانی خواند و گفت: پیامبر اسلام (ص) پیامبری بود که با کتاب آمد و این نقطه تمایز بعثت او با بعثت‌های گذشته‌اش بود که اگر پیامبران دیگر و بعثتشان، انفجار نور بودند، پیامبر اسلام (ص) و بعثتش، انفجار نوری بود که با کلمات آمد.
وی افزود: برداشت من این است که جوهر تمدن اسلام، کتاب و کتابخانه است یعنی اگر بخواهیم نقطه‌های آغاز و گسترش تمدن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنیم، تفاوت تمدن اسلامی با تمدن‌های پیش از خود این است که از دل کتاب متولد شد، با کتاب حرکت کرد، با گسترش کتابخانه‌ها رشد کرد و به یک دوره طلایی رسید. نوزایی این تمدن هم جز با این راه ممکن نیست چون تمدنی است که با این قاعده یعنی کتاب و کتابخانه متولد شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: شما کتابداران، صف مقدم این تمدن‌سازی هستید، ما طی سال‌های اخیر تغییرات قابل توجهی را در زندگی معاصر خود دیده‌ایم، این تغییرات سریع‌الاسیر هستند؛ هم در حوزه فناوری اطلاعات و هم حوزه‌های دیگر اما در نظام دسترسی اطلاعات، تغییرات قابل توجهی قابل رخ دادن است که گسترش اطلاعات و کنار گذاشته شدن مرزهای فیزیکی و ... نمونه‌های آن هستند. همچنین در حوزه تغییرات اجتماعی هم تغییرات قابل توجهی در حال وقوع هستند و محل‌های سوم غیر از خانه و محل کار، قالب‌های جدیدی پیدا کرده‌اند؛ این اماکن بازسازی‌های نوین خواهند یافت.
صالحی ادامه داد: خوشبختانه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور این نگاه را در نظر دارد و این دغدغه را پیش‌روی خود گذاشته که دهه آینده یا دهه‌های آینده‌ کتابخانه‌ها چگونه خواهند بود و ما باید خودمان را با مسیر تغییرات مورد اشاره هماهنگ‌تر کنیم چون اگر نهادهای اجتماعی خود را با تغییرات اجتماعی هماهنگ نکنند، با فشار جبر تاریخی، عقب نگه داشته خواهند شد.
رئیس هیئت امنای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: با داشتن چنین نگاهی به نظر می‌رسد کتابخانه‌ها در دهه‌های آینده باید تبدیل به باشگاه‌های فرهنگی ـ اجتماعی چندمنظوره بر محور کتاب شوند. چنین چشم‌اندازی منتهی به سه نکته می‌شود؛ اول اینکه دارایی کتابخانه‌ها دیگر اطلاعات و داده‌های ایستا نیست. ما قبلاً می‌گفتیم در مخزن یک کتابخانه، چقدر کتاب وجود دارد اما این سؤال امروز دیگر مطرح نیست چون داده‌های سیال جای اطلاعات ایستا خواهند نشست که محدود به مخزن کتابخانه نیست. باید با چنین رویکری به دارایی کتابخانه نگاه کرد. نکته دوم شخصیت کتابخوان و مراجعه‌کننده به کتابخانه است. در کتابخانه‌های کلاسیک، مراجعه‌کننده برای کسب دانش و ارتقای آگاهی می‌آمد اما اگر امروز بخواهیم با تغییرات جدید، کتابخانه‌ها بمانند، مراجعه‌کننده باید به دنبال خلق دانش باشد؛ یعنی جایگزینی خلق دانش به جای کسب دانش. همچنین هدف، اجتماعی شدن بر مبنای کتاب باشد؛ این دو هدف هم باید از اهداف مراجعه‌کننده به کتابخانه‌ها باشد.
به گفته وی، نکته سوم هم این است که سازمان کتابخانه و کتابداران در نگاه کلاسیک، مالک کتاب و خدمات بودند اما در نگاه جدید، ما حلقه وصل هستیم و باید نقطه‌های اتصال را برگزار کنیم؛ این کار اصلی یک سازمان و کتابدارش خواهد بود.
صالحی در پایان گفت: هدف از طرح این بحث در جمع کتابداران و این مراسم این بود که دغدغه‌هایی که در جلسات مطرح می‌شوند، امروز در یک جمع عمومی‌تر بیان کنیم و این گفت‌وگو را تبدیل به یک گفت‌وگوی عام‌تر کنیم.
پس از سخنان وزیر ارشاد، چهارمین بخش تقدیر از کتابداران کشور برگزار شد.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/102805/کتابداران-صف-مقدم-تمدن‌سازی-اسلامی‌اند-ناچاریم-باتغییرات-جلوبرویم
بستن   چاپ