خبر یزد
ویرانه‌ای تاریخی در میدان یک شهر تاریخی!
شنبه 25 آبان 1398 - 11:54:51 AM
ایسنا
خبر یزد - بنای تاریخی آسیاب آبی انجیروک مهریز هر چند به ابتکار مسئولان این شهرستان در گوشه‌ی یکی از میدان‌های این شهر واقع شده تا نمایی زیبا از جاذبه‌های تاریخی مهریز را به نمایش گذارد ولی رهگذران هر روز تنها مخروبه‌ از یک بنای تاریخی در شهرشان را می‌بینند و گویا مسئولان از این ویرانه غافل مانده‌اند.

آسیاب آبی «انجیرک» بنایی تاریخی و ثبت شده در فهرست آثار ملی در شهرستان مهریز استان یزد است که مدیران شهری مهریز با ابتکار در هنگام معبرسازی آن را در گوشه‌ای از میدان شهر جانمایی کرده‌اند تا شاید المانی زیبا از این شهر تاریخی محسوب شود ولی پس از سالها هنوز فکری برای سرو سامان بخشیدن به ویرانه‌های این بنا نکرده‌اند، شاید هم به دلیل ثبت ملی بودن بنا چاره‌ای جز گذر میدان از کنار آن نداشته‌اند والا دیگر اثری در آثار آن هم نبود!
آسیاب انجیرک که در نزدیکی باغ پهلوان‌پور مهریز قرار گرفته و از حیث قدمت، نوع سازه و قرار گرفتن در معرض دید گردشگران اهمیت زیادی دارد اما حال و روز ناخوش این بنای تاریخی و بی‌توجهی مسئولان به گوشه‌ای از میدان شهرشان، ما را به پیگیری علت بی‌توجهی به آن واداشت.

تولیت آسیاب مربوط به میراث نیست
به سراغ «مجاهد کرباسی» رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان مهریز  در مورد علت این بی‌توجهی می‌گوید: این بنای تاریخی جزو موقوفات شهرستان و هرچند مالک شخصی دارد ولی تولیت آن برعهده اداره اوقاف است و میراث فرهنگی با وجود ثبت ملی بودن آن مجوز دخل و تصرف در آن را ندارد.
وی با اشاره به اهمیت نگهداری از بناهای تاریخی به ویژه آنهایی که در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌اند، در مورد مرمت بخش‌هایی از این بنا بلوک و سیمان، اظهار می‌کند: یکی از روش‌های مرسوم در مهریز از گذشته دیوارچینی با آجر قرمز و بلوک سیمانی به همراه روکش کاهگلی بوده که همچنان میراث فرهنگی شهرستان به ویژه در بافت تاریخی در حال مبارزه با آن است و دیوار بلوکی بنا نیز ناشی از همین مسئله در گذشته بوده است.

در صورت همکاری متولیان، مرمت می‌کنیم
کرباسی که مدت زیادی از انتصاب وی در میراث فرهنگی مهریز نیز نمی‌گذرد، در عین حال متذکر می شود: خوشبختانه آسیاب انجیروک هم‌اکنون نیازمند مرمت اضطراری نیست چرا که در گذشته مقاوم‌سازی شده اما میراث فرهنگی شهرستان امادگی دارد که در صورت همکاری اوقاف و مالک، نسبت به اعطای مصالح ساختمانی و کمک به مرمت آن اقدام کند.
وی با اشاره به کاهش قابل توجه اعتبارات میراث فرهنگی در سال جاری، می‌گوید: میراث فرهنگی به تنهایی قادر به تامین هزینه‌های بازسازی بناهای تاریخی موجود نیست و از طرفی نیز بنای مذکور در میدان شهر واقع شده و برای ساماندهی این مورد نیازمند همراهی شهرداری نیز هستیم.

اوقاف توان مالی مرمت بنا را ندارد
البته «سید مهدی سیدی» مدیر اوقاف و امور خیریه شهرستان مهریز نیز در مورد وضعیت این بنای تاریخی می‌گوید: این اداره به لحاظ بودجه‌ای توانایی لازم را برای مرمت این بنا ندارد چرا که اصولاً اوقاف هیچ اعتباری برای مرمت بناهای تاریخی دریافت نمی‌کند و از آنجایی که این بنای وقفی درآمددار نیز نیست از محل درامدهای آن نیز اعتباری برای هزینه‌کرد جهت مرمت آن بدست نمی‌آید.
وی با بیان این که میراث فرهنگی وظیفه‌ی حفظ و نگهداری از ابنیه تاریخی را برعهده دارد، عنوان می‌کند: اوقاف هیچ اعتباری دولتی برای خرج کردن در این بنا ندارد، ضمن این که بنا نیز دارای مالک شخصی است.

آسیاب انجیروک چند مالکیتی است!
یکی از مالکان این بنای چند مالکیتی نیز از مشکلات حقوقی بنا یاد می‌کند و در این خصوص می‌گوید: این بنا طی 85 سال گذشته به صورت سرقفلی واگذار شده بود و از آنجایی که مالکان اصلی درصدد دریافت ملک خود هستند، تا زمان مشخص شدن تکلیف و پرداخت حقوق آن‌ها، نمی‌توان برای بنا کاربری تعریف و آن را مرمت کرد، در عین حال اگر مشکلات حقوقی آن رفع شود، قابلیت‌های زیادی برای تبدیل شدن به کافی‌شاپ و هر نوع زیرساخت در بخش گردشگری را دارد.

این آسیاب آبی که سازه اصلی ان در عمق شش متری زمین واقع شده و تا چند سال پیش کاربری خود را با آب قنات جهانی حسن‌آباد حفظ کرده بود، در محله مزویرآباد و در دو راهی خورمیز قرار گرفته است. قدمت این بنای تاریخی مربوط به دوران قاجار است و با شماره 29442 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
آسیاب مذکور به لحاظ فضاهای معماری دارای سر در ورودی، فضاهای خدماتی در سطح زمین، راهروی شیب‌دار و فضای مرکزی با ملحقات است و تمام عناصر معماری یک آسیاب را داراست.
 

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/102911/ویرانه‌ای-تاریخی-در-میدان-یک-شهر-تاریخی!
بستن   چاپ