خبر یزد
حقوقدانی که ادیب شد
سه شنبه 8 بهمن 1398 - 11:44:07 AM
ایسنا
خبر یزد -   نویسنده و محقق فرهنگ عامه یزد از دکتر «محمّدعلی اسلامی ندوشن» از چهره‌های ادبی شاخص استان یزد و کشور به عنوان حقوقدانی که در حوزه ادبیات آثار متعدد و مشهوری تالیف کرده است، یاد می‌کند.

«حسین مسرت» با بیان این که یکی از نامی‌ترین نویسندگان در پهنه‌ی ادب فارسی که خوشبختانه شهرتی جهانگیر هم دارد، استاد دکتر «محمّدعلی اسلامی ندوشن» است که در سال 1304 شمسی در شهر ندوشن به دنیا آمد، افزود: او تحصیلات ابتدایی را در آن‌جا و بخشی از تحصیلات ابتدایی را در شهر یزد گذراند و بعد از آن برای پایان دوره‌ی دبیرستان، راهی تهران شد و در دبیرستان البرز درس خواند ولی بعد از آن هر چند علاقه‌مند به ادبیّات بود، به حقوق روی آورد و در دانشگاه تهران در سال 1328 هجری شمسی لیسانس حقوق خود را گرفت که کتاب «پیروزی آینده‌ی دموکراسی» حاصل همان دورۀ لیسانس است.
وی افزود: اسلامی ندوشن بعد از آن راهی فرانسه شد و فوق لیسانس و دکترای حقوق خود را در فرانسه گرفت، سپس به ایران بازگشت، چند مدّتی در دادگستری مشغول به کار شد امّا چون با هم روحیه‌اش و هم با شرایط سیاسی آن روز، کار در دادگستری برایشان دشوار بود از دادگستری بیرون آمد و به واسطۀ تحقیقاتی که در زمینه‌ی ادبیّات داشت، در دانشگاه تهران و دانشکده‌های اقماری آن مشغول به‌ کار شد.
این محقق و نویسنده یزدی با بیان این که تاکنون حدود 60 جلد کتاب از این چهره فاخر یزد در زمینه‌های مختلف منتشر شده است، خاطرنشان کرد: بسیاری از کتاب‌های دکتر اسلامی ندوشتن هم‌اکنون در زمره‌ی کتاب‌های روز دانشگاه یزد است که در مقاطع مختلف دانشگاهی تدریس می‌شود.
وی در ادامه گفت: «زندگی و مرگ پهلوانان در شاهنامه» از کتاب‌های معروف دکتر اسلامی ندوشن است، «داستان داستان‌ها» هم یکی از آثار بسیار ماندنی او در حوزه‌ی سرگذشت‌نویسی است و کتاب «روزها» که چهار جلد آن چاپ شده و همزمان با جلد چهارم خود استاد گفتند که دیگر ادامه نمی‌دهند.
مسرت با اشاره به کتاب روزهای دکتر اسلامی تصریح کرد: «روزها» شرح زندگی و وقایع زندگی ایشان را از 1304 تا 1357 شمسی بازگو می‌کند و در خلال بازگویی این‌ها، داستان‌های لطیفی از زبان یکی از نویسندگان توانای ایران به قلم آمده؛ آنچنان صحنه‌ها زیبا و جان‌دار است که انگار اسلامی همین الان شاهد آن‌ها بوده و هم خواننده حس می‌کند که در همان فضا و محیط قرار دارد.
وی یادآور شد: سال 1391 در شهر یزد به واسطه‌ای که هیچ‌گاه ایشان اجازه نمی‌دهند مراسمی در نکوداشت و پاسداشت مقام ایشان برگزار شود، دوستداران ایشان و دوستان یزدی با تمهیداتی به بهانه‌ی رونمایی از جلد چهارم کتاب «روزها»، آیینی در تجلیل ایشان برگزار کردند و در همان مراسم، کتابی به نام «در آینه‌ی روزها» که معرّفی و نقد کتاب «روزها» بود، به کوشش این جانب و آقای شمس الدّینی منتشر شد.
مسرت با اشاره به حضورهای مکرر دکتر اسلامی ندوشن در خارج از کشور از جمله در درس‌های حافظ‌شناسی در کشورهای مختلف از جمله کانادا، گفت: این چهره‌نام‌آور با وجود سفرهای گاها چند ماهه، هیچ‌گاه ایران را علی‌رغم شهرت جهانی خود ترک نکرده است.
وی در ادامه از معروف‌ترین اساتید محمدعلی اسلامی را دکتر پرویز ناتل خانلری و دکتر ذبیح‌الله صفا نام برد و در ادامه یادآور شد: دکتر اسلامی در زمینه‌های مختلفی کتاب نوشته است از جمله در زمینه‌ی سفرنامه می‌توانیم کتاب «آزادی مجسمه» حاصل سفر به آمریکا، «در کشور شوراها» حاصل سفر به روسیه، و کارنامه‌ی سفر چین را نام ببریم.
این پژوهشگر برجسته‌ی استان یزد از دیگر کتاب‌های معروف دکتر اسلامی ندوشن به «ابر زمانه و ابر زلف» در زمینۀ نمایشنامه‌نویسی، «باغ سبز عشق» که شرح مثنوی مولوی است در زمینه مولوی، «جام جهان‌بین» در زمینه‌ی ادبیّات، «دیدن دگر آموز، شنیدن دگر آموز» گزیده شعرهای اقبال لاهوری، «سخن‌ها را بشنویم» در باره‌ی مسائل روز جامعه، «نامۀ نامور، گزیدۀ شاهنامه فردوسی» و «سرو سایه‌فکن» در مورد فردوسی و «سفیر سیمرغ» یادداشت‌های سفر به گوشه و کنار ایران و جهان و همچنین «گفته‌ها و ناگفته‌ها»، «گفتیم و نگفتیم» و چندین ترجمه، اشاره کرد.
مسرت در پایان نیز با بیان این که دکتر اسلامی ندوشن حدود 500 مقاله نوشته که قرار است این مجموعه مقالات هم در جلدهایی چاپ شود، اضافه کرد: در سال 1392 به کوشش این جانب کتابی به نام «دیباچه‌ها» که شامل تمام دیباچه‌های کتاب‌های استاد اسلامی است به همراه مقدمه‌ای از زندگی‌شان توسط شرکت انتشار چاپ شد.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/113369/حقوقدانی-که-ادیب-شد
بستن   چاپ