خبر یزد
گزارشی از بزرگترین شرکت ایرانی تولید داروهای خاص؛
ژن حیات‌بخش همسترها برای نجات بیماران هموفیلی
يکشنبه 13 بهمن 1398 - 16:22:01
خبر یزد - ایسنا/یزد فاکتور هفت از داروی خاص مورد نیاز بیماران هموفیلی است که در فرآیندی پیچیده‌ از سلول‌های حیات‌بخش همسترها تولید می‌شود و چند سالیست که کشورمان به همت دانشمندان داخلی با وجود شرایط سخت تحریم‌ها در تامین آن خودکفا شده است.

حدود 12 هزار بیمار هموفیلی در کشورمان زندگی می‌کنند که تعداد قابل توجهی از آنها برای ادامه حیات خود نیازمند خدمات دارویی هستند. یکی از این داروهای حیات‌بخش به عنوان «فاکتور هفت» شناخته می‌شود، دارویی خاص که تا چند سال پیش همانند بسیاری از داروهای خاص از طریق واردات به کشورمان تامین می‌شد اما در حال حاضر به همت دانشمندان و محققان کشور در داخل کشور تولید می‌شود.
خوشبختانه این شرکت به نام «آریو ژن» در تهران با برخورداری از تکنولوژی‌های بسیار پیشرفته و در حد استانداردهای جهانی نسبت به تولید فاکتور هفت مورد نیاز بیماران کشورمان اقدام می‌کند و حتی دامنه فعالیت‌های آن از مرزهای کشورمان گستره‌تر شده و بسیاری از کشورهای جهان را در برگرفته است چرا که از مهمترین ویژگی‌های این شرکت، قابلیت صادرات گسترده محصولاتش است.
چندی پیش نیز تیمی متشکل از اعضای انجمن هموفیلی استان یزد به سرپرستی «رضا خواجه سروی» و با حضور «احمد قویدل» مدیر عامل کانون هموفیلی کشور، «فخرالسادات خامسی» مدیر کل امور اجتماعی استانداری یزد و دکتر «سید مجتبی سهروردی» عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی، «علی محمد افشاری» و «زینب عباس‌زاده» کارشناسان بیماری‌های خاص و تعداد دیگری از مسئولان استان یزد ضمن بازدید از این شرکت فناور ایرانی، با فرآیند تولید داروی فاکتور هفت آشنا شدند.


`خبر


به گفته‌ی کارشناسان این شرکت، فاکتور هفت به صورت پروتئینی نوترکیب از سلول کلیه «همستر» که سلول‌هایی نامیرا و دارای نقشه ژنتیکی مشخصی هستند، استخراج می‌شود که سلول‌های اولیه‌ی آن موسوم به «پرووایدر» از کشورهای زیادی تهیه می‌شود ولی تهیه‌کنندگان اصلی آن کشورهای آلمان و هلند و از بزرگترین تامین کننده‌های آن کشور چین است.
البته فرآیند تولید فاکتور هفت از یک سلول حیوانی، فرآیندی پیچیده است چرا که محصول این فرایند باید در اختیار انسان قرار گیرد ولی نخبگان این شرکت ایرانی حتی از سلول‌های باکتری و قارچ نیز برای تهیه داروهایی نظیر انسولین بهره گرفته‌اند.


`خبر



`خبر



`خبر


متخصصان مربوطه در مورد نحوه‌ی تولید فاکتور هفت می‌گویند: در اولین مرحله باید سلول‌های تولیدکننده این پروتئین تهیه و کشت شوند ولی نکته اینجاست که سلول‌ها در حالت کشت قابل نگهداری نیستند لذا باید بانک سلولی به این منظور تهیه شود که در آن سلول‌ها را در دماهای بسیار پایینی در حدود منفی 130 و 140 درجه و در مورد سلول‌های مادر در دماهایی تا منهای 190 درجه سانتی‌گراد فریز کنند تا هر زمان که به سلول نیاز است، از آنها استفاده کنند.
به گفته‌ی کارشناسان شرکت آریو ژن، در تولید فاکتور هفت، دو نوع بانک تهیه سلول وجود دارد که در یکی از آنها سلول‌های مادری که از نظر فاصله نسلی نزدیک به سلول اولیه هستند، نگهداری می‌شود و در بانک دوم که به عنوان بانک پایه کار نیز شناخته می‌شود، سلول‌های مادر به فاصله پنج تا شش نسل با سلول اولیه که کمتر دستخوش تغییرات ژنتیکی شده است، قرار دارد.
کشت و تکثیر سلول‌های تولید فاکتور هفت در بیو راکتور انجام و طی آن مرحله تغذیه و رژیم غذایی ویژه در دو بازه زمانی 15 و 20 روزه انجام می‌شود، البته سلول‌های تکثیر شده پس از این مراحل شروع به مرگ می‌کنند به طوری که از روز 12 مرحله کشت، زمان مرگ آنها آغاز می‌شود و در این مرحله عملیات جداسازی پروتئین از سلول‌ها در مرحله‌ای به نام «فیلتراسیون» صورت می‌گیرد.


`خبر



`خبر


پس از این مرحله، خالص‌سازی پروتئین‌های جدا شده انجام می‌شود که در اولین بخش خالص‌سازی 95 درصد پروتئین مورد نظر روی می‌دهد.
به گفته کارشناسان آریو ژن، پروتئین‌ مورد نظر برای تهیه فاکتور هفت مورد نیاز سالانه‌ی کشور حدود 60 گرم است که در چند مرحله فیلتراسیون، این نیاز برآورده می‌شود.
البته فرآیند کشت سلولی، فرآیندی سخت و نیازمند آب تزریقی برای عملیات کشت و تکثیر سلول‌هاست که برای تولید هز 2500 لیتر آب تزریقی باید 10 هزار لیتر آب شهری در این صنعت مورد استفاده قرار گیرد.


`خبر



`خبر


مرحله کنترل کیفیت در ادامه مرحله خالص‌سازی با هدف جداسازی چند سری از ناخالصی‌ها از پروتئین است و در واقع کیفی‌سازی محصول در قالب بخش‌های «اچ.پی.ال.سی» و میکروبی انجام می‌شود و در نهایت محصول نهایی پس از یکسری آزمایش‌ها و تایید معیارها و استانداردها، به مرحله بسته‌بندی منتقل می‌شود که این بخش نیز شامل قسمت‌های مختلفی است.
شرکت دارویی «آریو ژن فارمد» علاوه بر تولید فاکتور هفت، داروهای درمان سرطان خون، سرطان روده و سرطان سینه نیز تولید می‌کند که داروی فاکتور هفت تولیدی این شرکت ایرانی دارای طرحی برای ثبت در اتحادیه اروپاست.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/114774/ژن-حیات‌بخش-همسترها-برای-نجات-بیماران-هموفیلی
بستن   چاپ