خبر یزد
رفتارهای روان‌شناسانه افراد در آینه کرونا!
چهارشنبه 14 اسفند 1398 - 8:36:33 AM
ایسنا
خبر یزد -  عضو هیات علمی دانشگاه شهید صدوقی یزد و رییس کلنیک تخصصی اعصاب و روان بهمن یزد جو روانی کنونی تحت تاثیر کرونا را طبیعی دانست ولی در عین حال مردم را به انجام راهکارهایی برای حفظ آرامش خود دعوت کرد.

دکتر «سیدمجتبی یاسینی» با اشاره به ترس و اضطراب ایجاد شده در جامعه و ایجاد فضای التهابی خاصی به دنبال بروز اپیدمی کرونا ویروس، اظهار کرد: رسانه‌ها و فضای مجازی با آموزش‌های خود در راستای کاهش شیوع این ویروس اقدام کردند اما آثار روانی این اپیدمی که به عنوان یک بحران نیز تلقی می‌شود و تاثیرگذاری آن بر همه اقشار و بعد روانی جامعه، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان این که بحران‌ها در مردم منجر به ایجاد ترس، افسردگی و اضطراب می‌شوند، گفت: ایجاد این احساس در مردم طبیعی است و طبق تحقیقات انجام شده روی مردم چین در رابطه با کرونا، بیش از 40 درصد مردم اضطراب و 15 درصد افسردگی متوسط تا شدید را تجربه کرده بودند.
این مسئول افزود: در ایران هم به دنبال بروز این بحران، ترس و اضطراب ایجاد شده هرچند که بخشی از این بحران، ناشی از خود ویروس و بخشی دیگر ناشی از شرایط پیشگیری از ابتلا به این ویروس مانند در خانه ماندن به ویژه برای بخش فعال در اجتماع که امروز در خانه‌های خود به نوعی زندانی هستند، ایجاد شده که البته این موارد نیز در شرایط خاص طبیعی است.
وی به انواع استرس‌ها و واکنش‌های مردم در این شرایط اشاره و تصریح کرد: مردم در مقابل این استرس براساس نوع شخصیت، تجربه و آگاهی و پایگاه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی واکنش های متفاوتی دارند، البته باید از کودکان و سالخوردگان به عنوان قشری آسیب‌پذیر مواظبت کنیم.
این روانپزشک به واکنش‌هایی مثبت و منفی در این زمینه اشاره و تصریح کرد: هر دو نوع واکنش به طور ناخوداگاه و غیر ارادی است که بسته به توانمندی شخصیتی هر فرد ایجاد می‌شود و «انکار» یکی از آن‌هاست که در شرایط استرس شدید، فرد ترجیح می‌دهد آن را نادیده بگیرد لذا ممکن است عادی‌تر جلوه کند و حتی مراقبت‌های توصیه‌ای پزشکان را نیز نادیده بگیرد.
وی افزود: در علم روانشناسی گاهی فرد واکنشی را ایجاد می‌کند که طی آن احساس در فرد تبدیل به ضد احساس می‌شود به عنوان مثال ترس موجب بی‌باکی یا غم موجب شادی می‌شود که رفتارهای غیرمتعارفی این افراد بعضاً نیز مورد اعترض اطرافیان قرار می‌گیرد.
یاسینی در رابطه با بروز احساس ترس به صورت عصبانیت و خشونت هم گفت: این واکنش با عنوان «جابجایی» در افراد ایجاد و به دلایلی مانند مشکلات درآمدی و اقتصادی شرایط کنونی، عصبانی می‌شوند و این عبانیت را بر سر دیگران حتی نزدیکترین اعضای خانواده خود تخلیه می‌کنند.
وی در مورد واکنش‌های مثبت این استرس‌ها، تصریح کرد: گاهاً واکنش‌هایی مانند نوع دوستی در شرایطی که افراد استرس دارند، به وجود می‌آیند به طوری که به علت ترس و اضطراب به کمک و امدادرسانی به بیماران دست می‌زنند، البته واکنش مثبت دیگری هم وجود دارد که از جالبترین واکنش‌هاست و آن بحث «تصعید» است که در شرایط استرس و اضطراب، غم و ناراحتی را تبدیل به آثار جالب برای مردم مانند سرودن شعر یا خلق نقاشی خاصی می‌کند.
وی با تاکید بر این که نباید هیج کدام از افراد را به علت واکنش‌هایی که دارند سرزنش کرد، گفت: چرا که این رفتارها، ناخوداگاه در افراد بروز می‌کند و میزان توان فرد در این شرایط را نشان می‌دهد، اما این رفتارها با گذشت زمان تعدیل و طبیعی‌تر می‌شود.
این روانپزشک، توصیه‌هایی را به منظور کاهش استرس و شدت جو روانی جامعه عنوان کرد و گفت: باید سعی کنیم اطلاعات این بحران را از منبع موثق دریافت کنیم، هر چند که در فضای مجازی و بسته به احساسات مختلف افراد، اطاعات بد و خوبی منتشر می‌شود ولی در هر حال اطلاعات غلط در جامعه جو روانی منفی ایجاد می‌کند و آثار سوء آن منجر به کاهش ایمنی بدن و شانس بیشتر برای ابتلا به ویروس کرونا می‎شود.
وی تاکید کرد: بهترین اقدام در این شرایط دسترسی به اطلاعات موثق در فضای مجازی و فیلتر کردن آنهاست.
رییس کلنیک تخصصی اعصاب و روان بهمن با بیان این که افراد میانسال مقامت بهتری در مقابل جو روانی کرونا دارند، گفت: اگر این افراد نقش پدر و مادر دارند باید الگوی خوبی برای اقشار کودکان و سالخوردگان باشند چرا که این دو قشر بیشتر از سایر گروه‌ها آسیب پذیر است لذا باید در مقابل آنها، آرامش را حفظ و منجر به ایجاد آرامش در آنها شویم.
وی ابراز احساسات را از موثرترین اقدامات در این باره دانست و گفت: احساسی که در ما وجود دارد باید به شکلی و نوعی بیان شود و یکی از روش‌های تخلیه این احساسات، صحبت کردن و در میان گذاشتن احساسات با اعضای خانواده است به طوری که نباید ترسمان را پنهان کنیم و با راهکارهایی مانند گریه کردن و صحبت کردن به صورت حضوری، تلفنی و مجازی آرامش بیشتری را در خود داشته باشیم.
یاسینی انجام یکسری از فعالیت ها شامل دوری کردن از اخبار منفی و ایجاد شادی و آرامش نسبی، فیلم دیدن، کتاب خواندن، ورزش کردن و بازی‌های خانوادگی، بیان خاطرات و روی آوردن به موسیقی همگی نوعی تخلیه احساس به منظور کاستن از بار روانی است.
وی حفظ آرامش در افراد با سابقه بیماری بیماری یا تحت درمان‌های دارویی را ضروری خواند و گفت: استرس و اضطراب ممکن است منجر به تشدید بیماری در آن‌ها شود لذا لازم است این افراد حتما با پزشک مشورت کنند ودر صورت ضرورت داروهای فرد تغییر وبا استفاده از کمک های روانشناختی ازتشدید بیماری در وی جلوگیری شود.
این متخصص خاطرنشان کرد: یکی از موثرترین راهکارها مراجعه به خطوط تلفنی خاصی برای مشاوره و حفظ آرامش است، به خصوص برای افرادی که به پزشک دسترسی ندارند این خطوط میتواند در حفظ ارامش آن‌ها موثر واقع شود.
یاسینی در پایان رعایت نکات ایمنی را لازمه حفظ سلامت افراد در مقابل کرونا دانست و از مردم خواست تا با حفظ آرامش خود، کرونا ویروس را شکست دهند.
 

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/119472/رفتارهای-روان‌شناسانه-افراد-در-آینه-کرونا!
بستن   چاپ