خبر یزد
گذری بر زندگی استاد یزدی که در کلاس درس جان داد
دوشنبه 19 اسفند 1398 - 10:20:47 AM
ایسنا
خبر یزد -   دکتر «سیدمحمود طباطبایی اردکانی» از مشاهیر نامی یزد است که پس از سال‌ها تلاش در حوزه زبان و ادبیات فارسی و خلق آثاری متعدد، در کلاس درس و حین تدریس رخت به آن دنیا کشید.

«حسین مسرّت» محقق و پژوهشگر برجسته‌ی استان یزد در مورد این چهره شهیر ادبیات فارسی تصریح کرد: دکتر «سید محمود طباطبایی اردکانی» در هفدهم دی 1315 در شهر اردکان و در یک خانوادۀ روحانی به دنیا آمد و پدرش مرحوم حاج سید حسین طباطبایی از وعّاظ معروف اردکان بود.
وی ادامه داد: سید محمود طباطبایی دوره‌ی ابتدایی را در دبستان فردوسی و متوسّطه را در دبیرستان شرف اردکان به پایان برد و بعد از آن سال آخر را به دبیرستان ایرانشهر یزد آمد و پس از آن با تلاش وی، دوره‌ی ششم دبیرستان در اردکان راه‌اندازی شد که چند سالی خود در آن‌جا آموزگار بود، و به‌خصوص زبان انگلیسی درس می‌داد.
مسرت خاطرنشان کرد: طباطبایی در مهر سال 1338 در آموزش و پرورش شمیران به کار آموزگاری مشغول شد و در سال 1339 در دانشکده‌ی الهیّات در رشته‌ی فرهنگ و معارف اسلامی لیسانس گرفت و در سال 1347 در همان تهران، مدرک دکترا را در همین رشته گرفت. سپس در سال 1353 به دانشگاه سپاهیان انقلاب که بعدها به نام دانشگاه ابوریحان بیرونی یا دانشکده مکاتبه‌ای تغییر نام یافت، رفت و تا سال 1355 به تدریس در آنجا پرداخت.
وی با بیان این که دکتر طباطبایی در سال 1356 مدیر گروه ادبیّات آن دانشگاه شد و در اواخر سال 1357 استعفا داد، بیان کرد: .دکتر طباطبایی پس از انقلاب فرهنگی در سال 1362 دوباره به سر کار آمد و مدیر گروه زبان و ادبیّات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی شد و سال‌ها در این شغل بود تا اینکه در سال 1370 از این کار هم کنار رفت و به دلیل بیماری‌ای که داشت، تنها به کار تدریس در همان دانشگاه مشغول شد.
به گفته این پژوهشگر یزدی، متأسّفانه دکتر طباطبایی در سر درس کلاس بوستان سعدی ضمن قرائت این بیت زیر که این گونه بود: «به نام خدایی که جان آفرید/ سخن گفتن اندر در زبان آفرید/ خداوند بخشندۀ دست‌گیر/ کریم خطابخش پوزش‌پذیر»، سکته‌ی قلبی کرد و رخت به آن دنیا کشید.
مسرت عنوان کرد: خوشبختانه از دکتر طباطبایی آثار چندی برجا مانده که عبارتند از؛ گزیدۀ تاریخ بلعمی، تاریخ اسلام، فرهنگ عامّۀ اردکان، تاریخ تحلیلی اسلام، نظامی گنجوی ، زبان و نگارش فارسی با همکاری چند تن از استادان، متون تفسیر فارسی که برخی به چاپ‌های مکرر رسیده است، کتاب‌هایی همچون؛ گزیدۀ سفرنامه ناصرخسرو و تاریخ بلعمی، گزیده و شرح بوستان سعدی و کتاب‌های تاریخ تحلیلی اسلام دو، سه و چهار و گزیده‌ی دیوان عراقی هم زیر چاپ داشتند.
وی با بیان این که دکتر طباطبایی چند طرح پژوهشی هم داشت که امید است به همت دانشگاه علامه به چاپ برسد، تصریح کرد: آثاری مانند بررسی گویش اردکان به همت فرزندش با عنوان واژنامه‌ی گویشی اردکان به چاپ رسیده ولی چند کتاب هم آماده چاپ بود که متأسّفانه عمر این چهره فرهیخته یزد وفا نکرد تا به پایان برساند که می‌توان به رجال اردکان، شرح قصاید و غزلیات سعدی، امامزاده‌ها و اماکن متبرکه ایران، رجال تاریخ بلعمی، ضرب‌المثل‌ها و اصطلاحات در گویش اردکان و گزیده بوستان و گلستان سعدی اشاره کرد.
مسرت در پایان نیز یاداور شد: این استاد مقالاتی هم در نشریات ادبی کشور داشت ولی سرانجام در روز سه‌شنبه سیزدهم مهر سال 1372، همان طور که اشاره شد، در سر درس کلاس، روحش از این دنیا پر کشید.
 

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/119857/گذری-بر-زندگی-استاد-یزدی-که-در-کلاس-درس-جان-داد
بستن   چاپ