خبر یزد
راههای ارتباط موثر با دیگران
یکشنبه 22 اردیبهشت 1398 - 11:14:03 AM
ایرنا
خبریزد- بدون ارتباط، خیلی از تجارت ها دچار شکست می شوند و از طرفی دیگر، فقدان مهارت ارتباطی و ناتوانی در برقراری ارتباط موثر با دیگران باعث استرس، اضطراب، کاهش اعتماد به نفس، ناامیدی، از دست دادن احترام و اعتبار و در نهایت شکست می گردد.
افرادی که مهارت برقراری ارتباط موثر را ندارند نمی توانند خوب با طرف مقابل صحبت و منظور خودشان را بیان کنند و این عوامل تاثیر نامطلوبی روی فرد مقابل گداشته و در نهایت این رابطه منجر به شکست می گردد.
خوشبختانه مهارت های برقراری ارتباط موثر اکتسابی هست و ذاتی نیست یعنی می توان با آموزش و تمرین این مهارت ها را کسب کرد.

***ارتباط موثر چیست؟
قبل از اینکه ارتباط موثر را تعریف کنیم ابتدا ارتباط را تعریف می کنیم.
ارتباط فرآیندی است که در آن فرستنده پیام خود را از طریق یک کانال ارتباطی به گیرنده (طرف مقابل) انتقال می دهد که این کانال ارتباطی می تواند از طریق صحبت، پیامک، نامه، ایمیل، تلفن و.... باشد.
ارتباط موثر یعنی ارتباطی که در آن گیرنده ( طرف مقابل) باحداکثر دقت و توجه پیام شما را درک کرده باشد، این پیام در او اثر گذاشته و باز خوردی از او به همراه داشته باشد و در نهایت طرفین به یک درک مشترک ،تغییر رفتار و کسب اطلاعات رسیده باشند.
به طور خیلی ساده ارتباط موثر ارتباطی است که درآن دو طرف لذت ببرند و حالشان خوب شود.
عوامل بسیار مهمی در برقراری و ایجاد یک ارتباط موثر دخیل هست که مهم ترین آنها عبارت اند از:
1. لبخند زدن:
انسان ها به صورت ذاتی و غریزی آدم های خوش رو را دوست دارند و ار آدم های اخمو و ترش رو بیزارند.
یک لبخند در آغاز یک ارتباط می تواند شما را آدمی خوش رو و خوشایند نزد طرف مقابل نشان دهد و باعث ایجاد احساس خوشایند شود و واکنش مثبت از طرف مقابل را به همراه داشته باشد.
وقتی ما در ابتدای ارتباطات لبخند می زنیم ناخود آگاه طرف مقابل هم لبخند می زند و آن سنگینی و سردی ابتدای ارتباط از بین می رود.
2.شروع کننده ارتباط باشید:
خیلی از افراد یا درون گرا هستند و یا مهارت کافی برای برقراری ارتباط موثر را ندارند. بنابراین هیچ موقع منتظر نمانید که دیگران برای برقراری ارتباط موثر پیش قدم شوند. شما پیش قدم شوید و در آنها تاثیر بگذارید.
شاید دغدغه ذهن شما این باشد که چگونه شروع کنید و سر صحبت را باز کنید؟
برای شروع یک ارتباط و مکالمه می توانید با پرسیدن یک سوال،نظر و یا واقعیت، در مورد شخص مقابل،خودتان و یا موقعیت مشترک، شروع کننده مکالمه باشید و سر صحبت را باز کنید.
به طور مثال: فرض کنید در یک همایش حضور دارید و می خواهید با کنار دستی خود ارتباط برقرار کنید الان هر دو در یک موقعیت مشترک قراردارید. می توانید از او سوال کنید`چی شد که شما در این همایش شرکت کردید؟`.
حال فرد مقابل شروع به جواب دادن به این پرسش و بیان نظراتش می کند و ارتباط کم کم شکل می گیرد.
3.از طرف مقابل تعریف و تمجید کنید:
انسان ها عاشق خود برتری و تعریف و تمجید هستند. وقتی که از دیگران تعریف و تمجید می کنیم ناخود آگاه از نظر فرد مقابل ما انسانی خون گرم دوست داشتنی و مهربان هستیم و به راحتی می توانیم در قلب آنها نفوذ کنیم.
تعریف و تمجید باید صادقانه باشد و نکته خیلی مهم در تعریف و تمجید این است که باید طوری تعریف و تمجید کنیم که تبدیل به چاپلوسی و تملق نگردد.
اگر هنگام تعریف و تمجید یک دلیل دقیق و واضح برای آن بیان کنیم تعریف و تمجید تبدیل به چاپلوسی و تملق نمی گردد.
به طور کلی برای تعریف و تمجید می توانیم از قالب زیر استفاده کنیم:
1.استفاده از نام شخص
2.بیان تعریف
3. بیان دلیل تعریف(هرچه دقیق تر باشد بهتر است)
مثال:
خانم ایکس، شما منشی فوق العاده ای هستید چون همه کارها را با نظم و به موقع انجام می دهید.
سعید امروز خیلی خوشتیپ تر شدی چون لباس قرمزی که پوشیدی خیلی بهت میاد.

4.برقراری ارتباط چشمی
ارتباط چشمی یعنی نگاه کردن به چشم و صورت طرف مقابل، هنگامی که ارتباط چشمی بر قرار می کنیم به طرف مقابل با زبان بی زبانی القا می کنیم که توجه ما به سمت اوست و می خواهیم با او ارتباط بر قرار کنیم.
مدت زمان برقراری ارتباط چشمی بستگی به طرف مقابل دارد. هنگامی که فردی ارتباط چشمی برقرار می کند نباید مدت زمان آن زیاد باشد زیرا منجر به زل زدن و برداشت نادرست طرف مقابل می گردد.
برای اینکه ارتباط چشمی خیلی خوبی داشته باشیم بهتر است لحظاتی به چشم راست، لحظاتی به چشم چپ و لحظاتی به صورت وی نگاه کنیم و از خیره نگاه کردن بپرهیزیم.

5. گوش دادن فعال
انسان ها دوست دارند بیشتر با افرادی ارتباط برقرار کنند که شنوای صحبت و درد و دلهایشان باشند و با دقت و توجه به حرف آنها گوش دهند بنابراین ما با خوب گوش دادن می توانیم آنها را تحت تاثیر خود قرار دهیم.
گوش دادن فعال با شنیدن فرق دارد. در گوش دادن فعال با دقت و توجه کامل به حرف طرف مقابل گوش می دهیم و نسبت به آن عکس العملی نشان می دهیم ولی در شنیدن ما فقط حرف طرف مقابل را می شنویم در حالی که شاید حواس و فکر ما جای دیگری باشد یعنی فقط جسم ما آنجاست ولی ذهن ما جای دیگری است.
هنگام گوش دادن فعال می بایست4 نکته زیر را در نظر بگیریم.
5-1. بافرد مقابل ارتباط چشمی برقرار کنیم:
با ارتباط چشمی و نگاه کردن به صورت طرف مقابل می توانیم به او بفهمانیم که حواس ما کاملا به او هست.
5-2. به سمت طرف مقابل متمایل شوید:
با خم و متمایل شدن به سمت طرف مقابل چه در حالت نشسته و چه در حالت ایستاده نشان دهید به او علاقه مند هستید و از صحبت و ارتباط برقرار کردن با او خوشحال و خرسندید.
5-3. سرخود را تکان دهید.
در هنگام گوش دادن فعال باید به طرف مقابل حرکت و بازخوردی نشان دهیم که متوجه حرف او شده ایم و حتی حرف های او را تایید می کنیم که این کار را می توان با تکان دادن سر انجام داد.
بنابراین هنگام صحبت افراد هر از گاهی سر خود را به منظور تایید و توجه حرف طرف مقابل تکان دهید.
5-4. سوال پرسیدن
یکی دیگر از ابزارهای گوش دادن فعال و تشویق فرد مقابل به بیشتر صحبت کردن پرسیدن سوال های به جا و مناسب است.
با این کار هم می توانید بیشتر نسبت به فرد مقابل و طرز فکرش شناخت پیدا کنید و هم رابطه ای قوی و موثرتری برقرار کنید.
به طور مثال می توانید بپرسید:
منظورتان این است که .....................
آیا درست متوجه شدم ...................
میشه بیشتر در این مورد توضیح بدهید؟

6. مشتاق و پر انرژی باشید
انسان ها عاشق افراد شاد، پر انرژی و مثبت هستند و از افراد ناامید و منفی خوششان نمی آید. بنابراین اگر می خواهید افراد شیفته شما باشند و در آنها تاثیر بگذارید همواره شاد و پر انرژی باشید و از به کار بردن کلمات و عبارات منفی بپرهیزید.
هر قدر در برقراری ارتباط موثر توانمند تر باشید به همان اندازه موفق تر می شوید؛ ما می توانیم دانش بسیاری بدست آوریم اما تا زمانی که نتوانیم با دیگران ارتباط بر قرار کنیم چنین دانشی بی فایده است بنابراین با رعایت و اجرای نکات بیان شده در این مقاله مهارت برقراری ارتباط موثر را در خود تقویت کنید و از آن لذت ببرید.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/86134/راههای-ارتباط-موثر-با-دیگران
بستن   چاپ