خبر یزد

آخرين مطالب

سفالگران میبد: آیا بود که گوشه چشمی به ما کنند؟ مقالات

سفالگران میبد: آیا بود که گوشه چشمی به ما کنند؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - صنعت سفال میبد یزد با قدمتی بیش از یک هزار سال و افتخار کسب مدال طلا از نمایشگاه بین‌المللی مونیخ، در حال حاضر به دلیل وجود مشکلات اقتصادی، مقرون به صرفه نبودن و نداشتن خاک مرغوب، رو به فراموشی است.
به گزارش ایرنا سفال به عنوان یکی از هنرهای ایرانی، حاصل هنر دستان هنرمند و ماهری است که به گل به دست آمده از آب و خاک رس، شکل می‌دهند و ظروف و دیگر کاربری‌های سفالین می‌سازند.
سفالگری در شهرهای مختلف ایران به خصوص همدان رواج دارد ، میبد نیز یکی از مراکز معروف سفالگری در ایران از زمان گذشته تاکنون است ، کاسه‌های کباره‌ای آن زبانزد است و طرح‌های نقش بسته بر ظروف سفالی این خطه نظیر گنجشک و ماهی نیز الهام گرفته از طبیعت کویر است.
نقش خورشید خانم که توسط هنرمند میبدی «مرتضی آقایی» برای اولین بار در سال 1350 طراحی شد ، نمودی زیبا از تابش خورشید سوزان در دل کویر است.
سفال و زیلو هر کدام جزئی از هویت میبد و وسیله امرار معاش مردمی هستند که با روی آوردن به این هنر، سالها در کارگاه‌های نمور و تاریک زحمت کشیده و با گذران زندگی همراه با قناعت در سایه کسب روزی حلال و اندک، موجب رونق این هنر در سالیان گذشته شده‌اند.
امروز نیز با توجه به تمایل داشتن نسل جدید به گذران زندگی مرفه، رونق داشتن این هنرها که صنعت هم محسوب می‌شوند نیاز به حمایت مسوولان و همراهی و همدلی هنرمندان دارد تا با هم اندیشی و تلاش در استفاده از دانش و تکنولوژی روز در تولیدات هنری به مدد نوآوری و ابتکار و خلاقیت ، میراث دار و رونق بخش این عرصه‌های هنری باشند.
اگر جز این باشد ، این هنرهای ارزنده هر کدام به خصوص سفال رو به افول می‌روند.
البته با تلاش و کوششی که در چند سال گذشته انجام گرفت شاهد جهانی شدن شهر میبد به نام زیلو بودیم و حال سفال نیز که می‌توانست شهرت جهانی شدن همانند زیلو داشته باشد و مورد بی توجهی‌هایی قرار گرفته نیاز به همت برای مصون ماندن و نجات از ورطه فراموش شدن و رو به نابودی رفتن دارد.
یکی از سفالگران میبد به گران شدن مواد اولیه رنگ آمیزی و لعاب سفال و سرامیک نسبت با سالهای گذشته اشاره کرد و حمایت مسوولان را خواستار شد.
عباس پورغلامی میبدی که به مدت 47 به سفالگری مشغول است ، افزود: وضعیت خراب بازار به ویژه پس از شیوع ویروس کرونا سبب شده تا بیمه کردن کارگران در کارگاه مقرون به صرفه نباشد و در نتیجه آنها به کار کردن در کارگاه رغبت و تمایلی نداشته ‌باشند.
وی نداشتن خاک مرغوب را عمده مشکل این حوزه اعلام کرد.
همچنین جمال آقایی، سفالگر دیگر میبد نیز با اشاره به نبود خاک مورد نیاز برای سفالگری گفت: 40 سال است که در این حوزه فعالیت دارم و پدر و پدربزرگم غلامرضا و ابوالحسن آقایی میبدی نیز نسل در نسل به این کار مشغول بودند و من و همکاران دیگر نیز میراث‌دار آنها هستیم.
وی افزود: پیگیری مشکلات سفالگری مربوط به اداره میراث فرهنگی است که متاسفانه آنها بی‌توجه به وجود اجناس غیربومی به خصوص ظروف سفال همدان در بازار سفال میبد هستند و در حال حاضر نیز به واسطه شیوع ویروس کرونا بازار از رونق و فروش افتاده ‌است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر سه تا پنج نفر منحصرا به تولید و فروش سفال در میبد مشغول هستند، یادآور شد: بی توجهی مسوولان به وجود اجناس غیر بومی در بازار سفال میبد باعث شده تولید کنندگان سفال به علت مقرون به صرفه نبودن به جای تولید به فروش سفال روی آورند.
آقایی مراحل سفالگری که مواد اولیه آن خاک میبد است را شستن گل ، آسیاب گل ، مخلوط شدن با آب در گِلخانه ، خیس خوردن به مدت 48 ساعت ، چرخکاری و سپس ماندن به مدت 32 ساعت زیر نایلون پلاستیکی برای چرخکاری دوباره و ساخت ظروف عنوان کرد.
وی مراحل بعدی کار را بعد از خشک شدن ظروف به مدت 2 روز ، پرداخت و تراشکاری و آماده کردن ظروف برای پخت در کوره ذکر کرد.

خبر یزد

دیگر سفالگر میبدی نیز به مشکل جدی تامین خاک سفال اشاره کرد و آن را مشکلی برشمرد که با وجود پیگیری‌های انجام شده همچنان مسوولان با همراهی نکردن اجازه برداشت خاک مناسب و شیرین مورد نیاز برای تولید سفال در منطقه مورد نظر سفالگران واقع در محدوده مسکن مهر را نمی‌دهند.
جمال پهلوان‌شمسی افزود: خاک سفال بر خلاف سرامیک از خود میبد است و از این رو به برداشت خاک از مناطق مناسب برای استفاده در تولید سفال نیاز است.
وی تصریح کرد : انتخاب سفالگری به عنوان شغل برای مردم دیگر مقرون به صرفه نیست و فرزندان سفالگران تمایلی به ادامه کار پدران خود ندارند و کار در کارخانجات و روی آوردن به شغلهای دیگر را به این فعالیت ترجیح می‌دهند.
پدر وی رجبعلی پهلوان شمسی که مدتی پیش در سن 80 سالگی فوت کرد ، از جمله پیشکسوتان این حوزه بود.
سید هادی علمچی دیگر سفالگر میبدی و فعال این حوزه که منحصرا به تولید و فروش سفال مشغول است نیز به مشکل تامین خاک اشاره کرد که باید مسوولان نسبت به رفع آن با اختصاص یک منطقه در محل مورد نظر سفالگران توجه داشته ‌باشند.
مدیرعامل شرکت تعاونی سفالگران میبد نیز گفت: این شرکت با پیگیری انجام شده توسط اعضای هیات مدیره به ثبت رسیده ولی مسوولان همراهی زیادی ندارند ، سفالگران نیز در حال حاضر با توجه به مقرون نبودن درآمد سفال همراهی با شرکت تعاونی را وابسته به بهره‌مند شدن از آن می‌دانند.
سید علیرضا امامی یادآور شد : همه فعالان حوزه سفال باید با عضو شدن در شرکت تعاونی از آن حمایت داشته ‌باشند ، مسوولان نیز خود را ملزم کنند هدایای خود را از بعضی از کارگاه‌های سرامیک و چینی که گاهی در فروش اجناس غیر بومی در بازار سفال میبد همکاری دارند، نخرند و از کارگاه‌ها و فروشگاه‌های منحصر به تولید سفال خریداری کنند.

خبر یزد

از دیگر مسائلی که سفالگران مطرح کردند، مشکلات اخذ تسهیلات این بخش است، تسهیلاتی به مبلغ پنج میلیون تومان با تامین 2 ضامن و عزیمت به مرکز استان که اصلا مقرون به صرفه نیست.
همچنین برای دریافت تسهیلات دیگر هم باید 100 میلیون تومان ، فاکتور ارائه دهند که به دنبال آن 10 میلیون تومان از میزان این وام به عنوان ارزش افزوده کم می‌شود و لذا گرفتن آن را مقرون به صرفه نمی‌دانند.
آنها همچنین ایجاد بازارچه برای سفال میبد در مسیر کمربندی که محل عبور مسافران است را برای رونق و فروش سفال و همچنین آدرس دهی مناسب بازار سفال فعلی را ضروری خواندند.
به گفته آنها در چند سال گذشته هیچ اقدام حمایتی توسط مسوولان در این حوزه صورت نگرفته ‌است.
معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان یزد در ارتباط با مشکلات مطرح شده از سوی سفالگران در گفت و گو با گزارشگر ایرنا گفت: سفالگران میبد باید اتحادیه صنفی داشته و با هم صدایی، مشکل تامین خاک را با نامه‌نگاری و مطالبه‌گری درشهرستان پیگیری کنند.
محمدرضا دهقان مهرجردی افزود: علی‌رغم این موضوع مشکل تامین خاک از سوی میراث فرهنگی استان پیگیری شده ، همچنین برای جلوگیری از وجود اجناس غیر بومی در بازار سفال، کارشناسانی اعزام شدند.
فرماندار میبد هم گفت: سفال در میبد قدمتی دیرینه دارد و یکی از صنایع دستی معروف استان یزد محسوب می‌شود.
حسین فلاح با اشاره به اقداماتی که دراین حوزه از قبل و همچنین بعد از انقلاب با همکاری جهاد سازندگی به صورت زیرساختی و با فراهم کردن زمین انجام شده ، افزود: در حال حاضر سفالگران، مشکل وام و تامین خاک دارند.
وی تصریح کرد: دادن وام به سفالگران به میزان 100 میلیون تومان از طریق صندوق کارآفرین پیگیری شده‌ ، همچنین حمایت از آنها در بسته بندی مناسب محصولات نیز مورد توجه قرار گرفته ‌است.
فرماندار میبد در ارتباط با مشکل تامین خاک گفت: تدابیری برای مجوز برداشت خاک اندیشیده شده که به زودی اجرایی میشود.
وی وجود سفال غیر بومی در بازار سفال را مرتبط به خود سفالگران دانست و از آنها خواست همراهی‌های لازم را در این ارتباط داشته‌ باشند.
رییس اداره راه و شهرسازی میبد نیز وظیفه این ارگان را حفاظت از زمین‌های دولتی عنوان کرد و گفت: امکان گود کردن زمین در همه جا وجود ندارد و با این حال پیگیری شده تا مشکل تامین خاک سفالگران درشهر و بیرون از محدوده شهر تامین شود.
ابراهیم بابایی درادامه یادآور شد : البته منطقه‌ مورد نظر سفالگران برای تامین خاک در محدوده مسکن مهر است، باید توجه داشت برداشت خاک از یک منطقه خاص در آینده، مشکلاتی ایجاد می‌کند.
وی همچنین به پیگیری در نظر گرفتن قطعه زمین‌هایی برای ایجاد بازارچه سفال اشاره و تصریح کرد: اداره راه و شهرسازی آمادگی کامل برای همراهی با سفالگران با هدف رونق بخشی به سفال به عنوان یک صنعت پاک دارد و خود سفالگران نیز باید شخص یا اشخاصی را برای پیگیری امور خود تعیین کنند.
جمال جنتی رییس منابع طبیعی و آبخیزداری میبد هم گفت : مناطق خارج از کمربندی شهر مرتبط به این اداره است و با جانمایی و دادن تقاضا از سوی سفالگران اختصاص زمین به آنها مورد پیگیری قرار می‌گیرد.
رییس صندوق کارآفرین میبد هم گفت: یک میلیارد و 800 میلیون تومان تسهیلات 6 درصدی برای ارائه به 15 کارگاه شناسایی شده اختصاص داده شده که 4 مورد تا انتهای سال 99 و مابقی نیز در سال آینده پرداخت می‌شود.
احمد مقیمی میزان پرداخت تسهیلات را با توجه به نیاز آنها برای خرید ملزومات کار سفالگری از 100 میلیون تومان تا 400 میلیون تومان متفاوت اعلام کرد.
به گفته علی اکبر جعفری نژاد، مسوول پیگیری امور صنایع دستی اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی میبد، 14 کارگاه مشترک سفال و سرامیک سازی و پنج کارگاه ویژه سفالگری در میبد فعال است و در این کارگاه‌ها 9 نفر سفالگر فعالیت دارند که پنج نفر از آنها به کار تولید گلدان و کوزه مشغول هستند.
وی اظهار داشت: 20 واحد فروش سفال و سرامیک و سه فروشگاه فاقد کارگاه نیز در سطح شهرستان فعالیت می کنند.
هدی و جمال آقایی ، سید هادی علمچی ، محمد پورغلامی و محمد حسین آقایی از سفالگرانی هستند که به طور دائم در این عرصه فعالیت دارند و محمدرضا پهلوان شمسی ، حبیب آقایی ، ابوالفضل پهلوان شمسی ، فرزندان محمد حسین آقایی معروف به حسین غلام و چندین نفر سفالگر دیگر نیز در این حوزه فعالیت می کنند.
بیشتر فعالان حوزه سفال با هم خویشاوند و اهل محله "میبد بالا" یکی از 17 پارچه آبادی میبد می باشند.
مرکز شهرستان 106 هزار نفری میبد در 50 کیلومتری شمال غرب شهر یزد قرار دارد.
برچسب‌ها میبد صنایع دستی یزد
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/167560/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باران سیل آسا شهر یزد را دچار آبگرفتگی کرد

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

فیلم / باران شدید و سیل در یزد

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

توجه به نیروی انسانی رویکرد قوه قضائیه است

خسارت‌های ناشی از سیل در جاده‌های استان یزد (فیلم)

بارش بی‌سابقه باران در تفت / جاری شدن سیل در رودخانه‌ها+فیلم

آخرین جزئیات سیل کم‌سابقه در یزد

امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به خودروهای درگیر در فرونشست زمین

بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود

راه حل برون رفت از مشکلات کشور ایمان به شعار ما می‌توانیم است

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌های ناشی از سیل را کاهش داد

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌ ناشی از سیل را کاهش داد

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

تکمیل راه آهن خواف هرات

وضعیت جاده‌های استان یزد / خسارت 6000 میلیارد تومانی سیل سال گذشته

جاری شدن سیل در رودخانه‌های تفت

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

انجام بیش از 331 هزار آزمایش کلرسنجی از شبکه‌های توزیع آب استان یزد

احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد

استقبال گسترده دانش‌آموزان یزدی از رویداد ایده شو دانش‌آموزی

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

بارش باران سیل آسا در یزد

آغاز برداشت گل محمدی در شهرستان اشکذر

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تداوم طرح نور با جدیت

توقیف کامیون حامل سوخت قاچاق در یزد

دستگیری سارقان سابقه دار باطری خودرو در یزد

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی در یزد

خروش رودخانه فصلی در روستای سانیج+فیلم

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی پروژه عمرانی آبرسانی شهرستان میبد

چادرملو علیه چهار صحنه داوری نیم فصل دوم

لیگ دسته دوفوتسال بزرگسالان کشور

بررسی آخرین وضعیت طرح جذب منابع و سرمایه های خرد اتباع

آخرین جزئیات سیل در یزد | بارش بی سابقه باران در تفت ‌؛ آخرین شرایط در یزد چگونه است؟

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح عمرانی آبرسانی شهر میبد

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح آبرسانی شهر میبد