خبر یزد

آخرين مطالب

پیکر شهر خشتی جهان زیر تیغ دیوارنوشته‌ها | اختصاص اعتبار فرهنگی یونسکو برای بافت تاریخی یزد مقالات

پیکر شهر خشتی جهان زیر تیغ دیوارنوشته‌ها | اختصاص اعتبار فرهنگی یونسکو برای بافت تاریخی یزد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، نخستین شهر خشتی جهان و بزرگترین بافت تاریخی کشور که این روزها عنوان میراث جهانی را نیز با خود یدک می‌کشد، زخم‌های عمیقی از جنس بی‌فرهنگی و نا آگاهی بر بدنه خود دارد که ترمیم آنها مهمترین گام در مسیر میراث داری آن هم از نوع جهانی است. وقتی در کوچه‌های بافت تاریخی یزد قدم می‌زنی در کنار تمام زیبایی‌هایی که قرن‌ها پیش به دست معماران خلاق و خوش ذوق یزدی خلق شده، همان هنگام که زیبایی بادگیرهای سر به آسمان کشیده و مرموزی آب انبارها در عمق زمین، بیننده را غرق در اعجاب و تحسین می‌کند، نوشته‌های رنگارنگ، ذوق بیننده را کور می‌کند.
اگر چشم بر کابل و سیم‌های آویزان در گذرهای بافت تاریخی، چراغ‌های ناهمگون با بافت، زباله‌های انباشته شده بر پله‌های آب انبارها و بسیاری دیگر از نابسامانی‌های بافت ببنیدیم، دیوارنوشته‌ها نقش اخطاری خود را به خوبی ایفا و هر بیننده‌ای را به منظر نازیبای خود متوجه می‌کنند.
دیوارنوشته‌های رنگارنگ از هشدار در مورد پارک خودرو و رها کردن زباله تا آدرس مسجد جامع و راه رسیدن به خیابان اصلی تا الفاظ رکیک و نامربوط زخمی است بر پیکر میراث جهانی یزد که کم‌کم دیوارهای این بافت کهن را عفونی می‌کند.
نمود بارز بی‌توجهی مدیریت شهری در بافت تاریخی یزد
ضعف فرهنگی افراد؛ اعم از بومی و غیربومی، گردشگر یا رهگذر از یک سو، بی‌توجهی مدیریت شهری و شهرداری بافت تاریخی و میراث فرهنگی از سوی دیگر، قدمت برخی دیوارنوشته‌ها را به چندین سال رسانده و شماره تلفن‌های درج شده قدیمی در برخی تبلیغات قالیشویی و لوله بازکنی، شاهد این ادعاست.
شاید پیش از آنکه بافت تاریخی یزد ثبت جهانی شود و یونسکو به عنوان یک سازمان بین‌المللی فرهنگی به پرونده این بافت ورود کند، می‌شد با نگاه اغماض این دیوارنوشته‌ها را اجتناب ناپذیر تلقی کرد اما اکنون که بافت تاریخی یزد ثبت جهانی شده و همین ثبت سالانه هزاران گردشگر خارجی را به یزد کشانده، وجود چنین نگاره‌های بدمنظری قابل قبول نیست.
دیوارنوشته‌هایی که از ضعف فرهنگی حکایت می‌کند
یک کارشناس و فعال میراث فرهنگی در این زمینه گفت: دیوار نوشته‌ها بیشتر از یک ضعف فرهنگی حکایت می‌کند که متأسفانه بین شهروندان اعم از یزدی و غیریزدی وجود دارد اما در کنار این ضعف فرهنگی، سازمان‌های متولی امر نظیر میراث فرهنگی، سازمان سیما و منظر شهری شهرداری یزد، شهرداری بافت تاریخی و … نیز هیچ برنامه‌ای در این زمینه ندارند.
امیر ترقی‌نژاد عنوان کرد: وقتی مدیریت شهری، دیوارنوشته‌ای را هرچند غیرحرفه‌ای از بین می‌برد اما دوباره همان اتفاق در همان نقطه تکرار می‌شود، حاکی از آن است که یک ضعف فرهنگی وجود دارد و اینجاست که کم و کسری‌های آموزش شهروندی و حقوق شهروندی خودنمایی می‌کند. وقتی یزد جهانی می‌شود، پیوست‌هایی دارد که مهمترین آن، آموزش شهروندی است و این مهم باید توسط شهروندان، رسانه‌ها و فعالان میراث فرهنگی از مسئولان مطالبه شود.

خبر یزد

بودجه‌های فرهنگی یونسکو برای بافت تاریخی باید صرف آموزش شود
ترقی‌نژاد افزود: پول شهر جهانی باید در همین زمینه‌ها هزینه شود، یونسکو یک سازمان بین المللی فرهنگی و آموزشی است و برنامه‌های آن نیز بر همین محور استوار است بر این اساس بودجه‌هایی که یونسکو برای بافت جهانی یزد پرداخته باید در این زمینه هزینه شود.
این فعال میراث فرهنگی عنوان کرد: مرمت بافت تاریخی و هزینه‌های عمرانی باید از محل اعتبارات استان و میراث فرهنگی انجام شود و بودجه‌های یونسکو باید صرفاً صرف امور فرهنگی شود که این اتفاق نه تنها رخ نداده بلکه حتی حرکتی از سوی مدیریت شهری و میراث فرهنگی برای ساماندهی این قبیل ناهنجاری‌ها رخ نداده است.
وی افزود: وقتی شهرداری برای جمع‌آوری سگ‌های ولگرد 2 میلیارد تومان هزینه می‌کند، سوال اینجاست که چقدر برای فرهنگ سازی و آموزش و زدودن نازیبایی‌هایی نظیر دیوارنوشته‌های بافت تاریخی هزینه کرده است.
سکوت و خودسانسوری دوستداران میراث فرهنگی
ترقی‌نژاد بیان کرد: سال‌ها پیش دوستداران میراث فرهنگی و فعالان این عرصه، زمانی که هنوز بافت تاریخی یزد جهانی نشده بود، به سرعت در برابر این اتفاقات واکنش نشان می‌دادند و اتفاقات خوشایندتری نیز در این زمینه رخ می‌داد اما اکنون جوی بر میراث فرهنگی یزد حاکم اس که فعالان و منتقدان این عرصه، آرایش خودسانسوری به خود گرفته‌اند که البته تبعات آن برای شهر، سال‌های آینده نمود پیدا می‌کند.
وی تصریح کرد: اگر این نوع تخریب‌ها و آسیب‌ها در بافت تاریخی یزد ادامه پیدا کند و ناظران میراث جهانی و یونسکو آن را به چشم ببینند، قرار نیست سکوت کنند و به طور قطع پرونده جهانی شدن این بافت جایگاهی متزلزل خواهد یافت و آنگاه است که این شرمندگی را به هیچ وجه نمی‌توان به مردم و دوستداران میراث فرهنگی پاسخ داد.

خبر یزد

واقعیت این است که این دیوارنوشته‌های به ظاهر ساده می‌تواند جایگاه جهانی بافت تاریخی یزد را از بین ببرد و سال‌ها تلاش و پیگیری برای جهانی کردن این بافت، در پی یک بی‌توجهی، خواه از سوی مردم یا مسئولان، از بین برود.
شنیده‌ها حاکی از واریز اعتبار فرهنگی بافت تاریخی به حساب یک دانشگاه است
سازمان سیما و منظر شهری که بیشتر در آستانه عید نوروز به تکاپو می‌افتد و زیباسازی‌های شهری که از وظایف ذاتی اوست را در بوق می‌کند، باید بافت تاریخی و زیباسازی آن را نیز مدنظر قرار دهد گرچه این وظایف بین میراث فرهنگی، شهرداری بافت تاریخی و دیگر سازمان‌های شهرداری تقسیم شده و گاه حتی مشخص نیست کدام وظیفه بر عهده کدام نهاد است.
البته در کنار ورود به بحث بازپیرایی دیوارهای بافت تاریخی و زدودن نوشته‌ها از دیوارها باید ورود جدی به آموزش و فرهنگ سازی به مردم بومی بافت و کسبه و بازاریان آن داشت در غیر این صورت، از بین بردن دیوارنوشته‌های کاری عبث و بیهوده است. بهانه کمبود اعتبار نیز در این زمینه پذیرفته نیست زیرا شنیده‌ها حاکی از آن است که اعتبار فرهنگی و آموزشی که یونسکو برای بافت جهانی یزد در نظر گرفته به حساب دانشگاه یزد واریز شده و باید در این زمینه صرف شود.
کد خبر 586841 برچسب‌ها استان یزد

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/178046/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است