خبر یزد

آخرين مطالب

مروری بر افتخارات ایران در جشنواره کن از گذشته تا امروز فرهنگي

مروری بر افتخارات ایران در جشنواره کن از گذشته تا امروز
  بزرگنمايي:

خبر یزد - با کسب جایزه بزرگ هیات داوران جشنواره امسال کن، مجموع جوایز سینمای ایران از این رویداد سینمایی به عدد 40 رسید
40 جایزه ای که سینمای ایران از کن برد
هفتاد و چهارمین جشنواره بین المللی فیلم کن در حالی به کار خود پایان داد که ساخته جدید و فارسی زبان اصغر فرهادی با عنوان «قهرمان» توانست جایزه بزرگ هیات داوران را برای نخستین بار برای سینمای ایران به ارمغان بیاورد تا پس از نخل طلای عباس کیارستمی با «طعم گیلاس» در سال 1997، جایزه بزرگ هیات داوران که مهم ترین عنوان پس از نخل طلاست نیز به ویترین افتخارات سینمای ایران از این رویداد سینمایی اضافه شود. 
بیشتر بدانید : اصغر فرهادی جایزه بزرگ نخل طلای کن 2021 را برد + عکس
اصغر فرهادی پس از موفقیت با فیلم «جدایی» که اولین نمایش جهانی خود را در جشنواره برلین پشت سرگذاشت و جایزه خرس طلای بهترین فیلم و در ادامه اسکار بهترین فیلم خارجی را کسب کرد، تمام آثارش را در جشنواره کن رونمایی کرده و به نوعی به چهره محبوب کن تبدیل شده است. حضوری که با فیلم «گذشته» در سال 2013 آغاز شد و در نهایت جایزه بهترین بازیگر زن را برای «برنیس بژو» فرانسوی به ارمغان آورد. 
فیلم بعدی فرهادی در کن «فروشنده» بود که در سال 2016 دو جایزه بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی) و بازیگر مرد (شهاب حسینی) را به خود اختصاص داد و دومین اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را نیز برای او به همراه داشت، اما فیلم اسپانیایی زبان «همه می دانند» در سال 2018 موفق به کسب جایزه ای از کن نشد. 
سینمای ایران با احتساب جایزه بزرگ هیات داوران که با فیلم «قهرمان» کسب کرد، شمار مجموع جوایز خود را در طول شش دهه حضور در جشنواره کن به عدد 40 رساند. 
در زیر مروری بر این جایزه‌ها و دریافت‌کننده‌های آن خواهیم داشت:
اولین دوره جشنواره فیلم کن در روز 30 شهریور 1325 آغاز شد و اولین حضور سینمای ایران با فیلم «کورش کبیر» ساخته مصطفی فرزانه در بخش مسابقه فیلم‌های کوتاه در سال 1340 شکل گرفت. اما اولین جایزه سینمای ایران در کن با فیلم «طلوع فجر» ساخته مرحوم احمد فاروقی قاجار در بخش مسابقه فیلم‌های کوتاه و دریافت "جایزه شورای عالی تکنیک" در سال 1343 رقم خورد.
پس از 28 سال، جایزه بعدی سینمای ایران در جشنواره کن و توسط عباس کیارستمی دریافت شد. فیلم سینمایی «زندگی و دیگر هیچ» در بخش نوعی نگاه به نمایش درآمد و اولین جایزه "بهترین فیلم" این بخش و نیز "جایزه روسلینی" را به خود اختصاص داد.
جعفر پناهی در سال 1374 و با فیلم «بادکنک سفید» به پدیده جشنواره کن تبدیل شد و سه جایزه "دوربین طلایی"، "فیپرشی" و جایزه "بهترین فیلم بخش پانزده روز کارگردان‌های" کن را دریافت کرد اما دو سال بعد در سال 1376 مهم‌ترین جایزه سینمای ایران در تاریخ جشنواره کن نصیب سینمای ایران شد و فیلم سینمایی «طعم گیلاس» ساخته عباس کیارستمی نخل طلای جشنواره را به طور مشترک با فیلم «مار ماهی» ساخته «شوهی‌ایمامورا» از ژاپن دریافت داشت.
سمیرا مخملباف در سال 1379 و با فیلم سینمایی «تخته سیاه» موفق به دریافت "جایزه داوران" بخش مسابقه شد و در همان سال، حسن یکتاپناه با فیلم «جمعه» که در بخش نوعی نگاه به نمایش درآمده بود جایزه "دوربین طلایی" جشنواره کن را به طور مشترک با فیلم «زمانی برای مستی اسب‌ها» ساخته بهمن قبادی دریافت کرد که این دومی در بخش پانزده روز کارگردان‌ها به نمایش درآمده و دو جایزه "هنر و تجربه" این بخش و جایزه "فیپرشی" را نیز به خود اختصاص می‌دهد.
محسن مخملباف در سال 1380 با فیلم «سفر قندهار» در بخش مسابقه جشنواره کن حضور یافته و جایزه جنبی "کلیسای جهانی" را دریافت می‌کند.
رضا میرکریمی نیز با فیلم «زیر نور ماه» جایزه بهترین فیلم بخش هفته منتقدان جشنواره را دریافت می‌کند. در سال 1382، سمیرا مخملباف با فیلم «پنج عصر» دو "جایزه هیات داوران" بخش مسابقه رسمی و جایزه جنبی "کلیسای جهانی" و جعفر پناهی با فیلم «طلای سرخ» جایزه هیات داوران بخش نوعی نگاه را دریافت می‌کند.
محسن امیر یوسفی با اولین ساخته بلند خود، «خواب تلخ» تقدیرنامه هیات داوران دوربین طلایی و جایزه "نگاه جوان" بخش پانزده روز کارگردان‌ها را در سال 1383 می‌گیرد. در سال 1386 فیلم «پرسپولیس» ساخته مشترک مرجانه ساتراپی و ونسان‌ پارونو به عنوان محصول آمریکا و فرانسه در بخش مسابقه جشنواره کن به نمایش درآمده و جایزه داوران را دریافت می‌کند.
بهمن قبادی در سال 1388 با فیلم سینمایی «کسی از گربه‌های ایرانی خبر نداره!» در بخش نوعی نگاه حضور یافت و جایزه ویژه این بخش و "جایزه فرانسوآ شالیه" را به خود اختصاص می‌دهد.
عباس کیارستمی با فیلم فرانسوی/ایتالیایی «کپی برابر اصل» در بخش مسابقه کن 1389 حضور یافته و «ژولیت بینوش» جایزه بهترین بازیگر زن را برای بازی در این فیلم دریافت کرد.
در سال 1390 سه جایزه کن نصیب سینماگران ایرانی می‌شود. جعفر پناهی جایزه "کالسکه طلایی" بخش پانزده روز کارگردان‌ها را دریافت داشته و محمد رسول اف با فیلم «به امید دیدار» جایزه بهترین کارگردانی بخش نوعی نگاه و "جایزه فرانسوا شالیه" را دریافت می‌کند.
سال 1392 نیز 4 جایزه به فیلم‌های سینماگران ایرانی اختصاص داده می‌شود. اصغر فرهادی که با فیلم «گذشته» در بخش مسابقه حضور داشت، جایزه بهترین بازیگر زن را با بازی «برنیس‌ بژو » و جایزه "کلیسای جهانی" را دریافت می‌کند.
محمد رسول اف با فیلم «دست نوشته‌ها نمی‌سوزند» نیز جایزه "فیپرشی" را در بخش نوعی نگاه گرفته و آناهیتا قزوینی زاده نیز با فیلم کوتاه «سوزن»، محصول آمریکا، جایزه بهترین فیلم بخش سینه فونداسیون را به خود اختصاص داد.
در سال 1394 فیلم بلند سینمایی «ناهید» ساخته اول آیدا پناهنده جایزه "آینده روشن" در بخش نوعی نگاه را گرفت و در سال 1395، فیلم «فروشنده» ساخته اصغر فرهادی دو جایزه در بخش اصلی، جایزه بهترین فیلم نامه و جایزه بهترین بازیگر مرد را برای شهاب حسینی به ارمغان آورد. اما علی احمدی با فیلم کوتاه «در تپه‌ها» محصول انگلستان جایزه دوم بخش سینه فونداسیون را دریافت کرد و آیدا پناهنده نیز جایزه جنبی "زنان در حرکت" را در طی مراسمی دریافت داشت.
جعفر پناهی در سال 1397 توانست با فیلم «3رُخ» جایزه بهترین فیلمنامه کن را به خود اختصاص دهد و علی عباسی فیلمساز ایرانی تبار نیز با فیلم «مرز» جایزه بهترین فیلم بخش نوعی نگاه کن را به خود اختصاص داد. 
از 40 جایزه دریافتی سینماگران ایرانی، 39 جایزه در سال‌های بعد از انقلاب و یک جایزه در پیش از انقلاب نصیب سینمای ایران شده است. در این میان، 33 جایزه به مردان سینماگر ایرانی و 7 جایزه به سینماگران زن ایرانی اعطا شده که بیست درصد کل جوایز را شامل می‌شود با این توضیح که دو جایزه دریافتی سینماگران مرد ایرانی را دو زن بازیگر غیرایرانی، یعنی «ژولیت بینوش» و «برنیس‌بژو» گرفته‌اند.
شش فیلم محصول کشورهای غیر ایرانی و توسط کارگردان‌های ایرانی در جشنواره کن جایزه دریافت کرده‌اند. بخش رسمی جشنواره کن شامل بخش مسابقه فیلم های بلند و کوتاه و نوعی نگاه تاکنون 24 جایزه به سینماگران ایرانی اعطا کرده که شامل 10 جایزه مسابقه فیلم‌های بلند، 1 جایزه بخش فیلم‌های کوتاه، 2 جایزه بخش سینه فونداسیون، 7 جایزه بخش نوعی نگاه و 3 جایزه دوربین طلایی بوده که این آخری در مراسم اختتامیه رسمی داده می‌شود اما همه فیلم‌های بلند اول کارگردان‌ها در همه بخش‌های کن را شامل می‌شود که اولین را جعفر پناهی گرفت و پس از وی حسن یکتاپناه و بهمن قبادی آن را به طور مشترک گرفتند و محسن امیر یوسفی اما تقدیرنامه آن را دریافت کرد.
در بخش هفته منتقدان تنها یک بار و با فیلم «زیر نور ماه» رضا میرکریمی، جایزه گرفتیم و در بخش پانزده روز کارگردان‌ها که در اساس غیر رقابتی است اما شماری سازمان‌ها و نهادهای همکار و حامی جایزه‌ای می دهند، 4 جایزه دریافت کرده‌ایم. اما سینماگران ایرانی 10 جایزه جنبی هم از کن برای سینمای ایران به همراه آورده‌اند که شامل 3 جایزه فیپرشی، 3 جایزه کلیسای جهانی، 3 جایزه فرانس‌وآشالیه و یک جایزه دو سال پیش آیدا پناهنده (جایزه آینده روشن در بخش نوعی نگاه) است.
بیشتر بدانید : تصاویر دیدنی حضور اصغر فرهادی و دخترش و امیر جدیدی روی فرش قرمز جشنواره کن 2021
بیشتر بدانید : نگاهی به حضور سینمای ایران در جشنواره کن (+عکس)
بیشتر بدانید : تاریخچه حضور فیلم های ایرانی در جشنواره کن
بیشتر بدانید : معرفی برگزیدگان جشنواره کن 2021: جایزه بزرگ برای اصغر فرهادی
منبع: isna.ir

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/200605/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است