خبر یزد
خطیب طراز اولی که همچنان آثار خیرش در یزد جاری و ساری است
دوشنبه 13 مرداد 1399 - 09:20:36
خبر یزد - ایسنا/یزد محقق و پژوهشگر فرهنگ عامه یزد از حجت‌الاسلام مرحوم سیدعلی‌محمد وزیری بنیانگذار کتابخانه وزیری که اشتهارش به وضع و خطابه‌هایش بوده است، یاد کرد و از جمله اقدامات وی در دوران ستمشاهی رضاخان را پیشنهاد تعطیلی رسمی روز شهادت امام جعفرصادق(ع) در مجلس شورای ملّی آن زمان ذکر کرد.

«حسین مسرت» یکی از بزرگان معاصر یزد به واسطه‌ی خدمات ارزنده‌ای که به شهر یزد انجام داد را مرحوم حجت‌الاسلام و المسلمین «سیدعلی‌محمّد وزیری یزدی» بنیانگذار کتابخانه وزیری یزد خواند و گفت: حجت‌الاسلام وزیری فرزند سیدمهدی یزدی، از وعاظ طراز اوّل یزد بود که در سال 1312 هجری قمری در این دیار کهن متولّد شد.
وی با بیان این که نسب حجت الاسلام وزیری به سادات عریضی یزد و در نهایت به امام جعفر صادق(ع) می‌رسد، ادامه داد: وی دروس مقدّماتی فارسی و عربی را در یزد و در نزد پسر دایی خود فرا گرفت و سپس در مدارس علمیه‌ی مصلی شفیعیه و خان یزد تحصیلات خود را زیر نظر علمای طراز اوّل ادامه داد و پس از فراغت از تحصیل، به وضع و خطابه روی آورد چنان که در زمان وی از مشهورترین وعاظ یزد بود.
این محقق و نویسنده فرهنگ عامه‌ی یزد به سحر بیان و نفوذ کلام حجت السلام وزیری اشاره و بیان کرد: اشتهار مرحوم وزیری به وضع و خطابه بود به طوری که او را به عنوان یکی از واعظین طراز اوّل می‌دانستند و نه تنها در یزد بلکه حتی جهت منبر رفتن به دیگر شهرها مانند کرمان، زاهدان، اصفهان و حتی تا مشهد نیز دعوت می‌کردند.
مسرت در این باره یادآور شد: موقعی که آیت‌الله العظمی «آقا سیدمحمد کاظم طباطبایی» از دنیا می‌رود و می‌خواهند در مشهد مقدّس مجلس ترحیمی برای ایشان بگیرند، علمای مشهد مشورت می‌کنند که چه کسی منبر برود و می‌بینند هیچ کسی بهتر از آقای وزیری نیست چرا که هم یزدی و هم در حین این که اطلاعات خوبی داشت، بسیار خوش‌بیان بود لذا وزیری در مسجد گوهرشاد به منبر می‌رود و به خوبی نیز حقّ مطلب را ادا می‌کند.
وی در ادامه از اقدامات نخستین این خطیب توانا به تعمیر مسجد جامع یزد اشاره کرد و افزود: حجت الاسلام وزیری در ادامه مدارس جامع تعلیمات اسلامی را راه‌اندازی می‌کند و سپس دبستان اسلامی رمضانی، دبیرستان افشار، دبیرستان نعیم‌آباد، دبستان خیرآباد و بعد از آن‌ها کتابخانه وزیری یزد را تأسیس می‌کنند.
وی با بیان این که مرحوم وزیری مشوّق وقف بسیاری از املاک و باغات و مستغلات در حوزه‌ی یزد و کرمان بوده است، بنیانگذاری کتابخانه‌ی وزیری یزد را از خدمات بسیار بزرگ این مرد خواند که آثار خیر این اقدام سال‌های سال در شهر یزد همچنان جاری و ساری باقیمانده است.
به گفته‌ی مسرت، ارادت بسیار حجت الاسلام وزیری به امام رضا(ع) و البته این کتابخانه باعث شد تا این خطیب توانمند و طراز اول یزد، اموال خود از جمله این کتابخانه را وقف بر آستان قدس رضوی کند.
وی به سفرهای حجت الاسلام وزیری به عتبات عالیات و دیگر شهرهای ایران و کسب اجازه از آیات عظام برای انجام امور مختلف اشاره و اضافه کرد: یک کار بسیار خوبی که ایشان در سفرهایشان انجام می‌دادند، تهیه دست‌خط و عکس‌هایی از علما به یادگار بود که هم‌اکنون در قالب مجموعه‌ای چهار جلدی به نام «مجمع‌الجواهر» در کتابخانه‌ی وزیری یزد وجود دارد.
این پژوهشگر یزدی علاوه بر اشاره به تعمیر و مرمّت مسجد جامع کبیر یزد که وضعیت بسیار نامناسبی داشت و حجت الاسلام وزیری با تشکیل هیئت حامیان مسجد جامع در سال 1334 آن را از نو زنده کرد، از دیگر خدمات سودمند مرحوم وزیری به بازگشایی مدارس حوزه‌ی علمیه یزد پس از شهریور 1320 به کمک علمای نامی یزد، تشکیل انجمن ادبی کتابخانه‌ی وزیری در سال 1350 و پیشنهاد تعطیلی رسمی روز شهادت امام جعفرصادق(ع) در مجلس شورای ملّی آن زمان که مصادف با دوران آیت‌الله کاشانی بود، یاد کرد.
وی از اعزام مبلّغ به شهرها و روستاهای اطراف و حتّی هامبورگ آلمان، بنیانگذاری جامعه‌ی تعلیمات اسلامی یزد، گردآوری یادداشت‌هایی در چندین جلد به نام مجموعه‌ی وزیری و چاپ کتاب‌های گوناگون به عنوان دیگر خدمات مرحوم وزیری اشاره کرد.
مسرت در پایان خاطرنشان کرد: مرحوم وزیری در سوم اردیبهشت 1356 هجری شمسی در 82 سالگی از دنیا رفت و در حیاط کتابخانه‌ی وزیری یزد یعنی همان جایی که عشق و علاقه به آن داشت، به خاک سپرده شد.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/143110/خطیب-طراز-اولی-که-همچنان-آثار-خیرش-در-یزد-جاری-و-ساری-است
بستن   چاپ