خبر یزد
در نشست کانون تفکر گردشگری یزد مطرح شد/
تنفس طبیعت در گرو توزیع مکانی و زمانی فراغت
يکشنبه 3 اسفند 1399 - 11:06:46
خبر یزد - یزد- پنجاه و سومین نشست کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد با محوریت اثر مدیریت اوقات فراغت در زمینه‌های اقتصادی و محیط‌زیست، به‌صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی دانشگاه یزد در این نشست محمدمهدی شرافت، دبیر کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد با اشاره به وجود آلودگی و آثار مخرب فعالیت‌های بشری بر محیط‌زیست، آلودگی صنایع را به‌مراتب آسیب‌زاتر دانست که کمتر موردتوجه و در معرض انظار عمومی قرارگرفته است.
وی گردشگری را صنعتی نیازمند به رویکرد مسئولانه دانست که در سایه تربیت گردشگر مسئول و سفر مسئولانه تجلی می‌یابد.
دکتر منصور مهینی زاده، عضو هیات‌علمی بخش علوم اقتصادی دانشگاه یزد هم با اشاره به ماهیت متفاوت صنعت گردشگری از دیگر صنایع، تعادل عرضه و تقاضا در دوران کرونا را خارج از نقطه تعادل تشریح کرد که با مازاد خدمات روبرو است.
وی افزود: آنچه گردشگری را رونق می‌بخشد ایجاد فرصت فراغت بوده که می‌تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی ازجمله زمان، درآمد و دسترسی به امکانات قرار گیرد. وی با استناد به قانون کار و اثر جانشینی انعطاف در میزان سختی و ساعت کار را موردبررسی قرارداد و فعالیت هوشمندانه صنعت گردشگری ذیل بازاریابی در مبحث کیفیت فراغت افراد جامعه را مؤثر دانست.
مهینی زاده گردشگری را در دسته کالای لوکس قرارداد که عموماً افراد دارای متوسط درآمد بالای جامعه را در برمی‌گیرد. به گفته وی در بررسی عامل دسترسی به امکانات در مبحث فراغت، زیرساخت‌های فعلی جهت گذران اوقات فراغت را فاقد استانداردهای کافی دانست که امکان صرف درآمد کسب‌شده در اوقات کاری را مهیا نساخته است. وی همچنین با طرح ایده تعطیلات زمستانی بر توزیع تعطیلات و فراغت تأکید کرد و اشتغال در این حوزه را مقطعی و غیرقابل اطمینان دانست که موجب خروج نیروی متخصص با گذشت زمان خواهد شد.
دکتر سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد با اشاره به نبود نظم برنامه‌ریزی در مقوله تعطیلات، پرداختن به این بخش را نیازمند مطالعه دقیق‌تر دانست و از اعضای کانون خواست با استفاده از فرصت تعطیلات نوروز، پیشنهادهای خود درخصوص دامنه اختیارات محلی برای رونق اقتصادی نسبی ارایه کنند.
حسین دهقان منشادی مسئول کمیته گردشگری خوراک در پاسخ به نبود پرواز داخلی به دیگر استان‌ها از مرکز یزد، ظرفیت ناوگان هوایی را مقدم بر مسافت میان مقاصد عنوان کرد. به گفته او ارائه بسته پیشنهادی سفرهای خانوادگی در شرایط حال حاضر و بهره‌گیری از ظرفیت دفاتر خدمات مسافرتی و راهنمایان تور در ترویج سفرهای ایمن نوروزی نقش به سزایی دارد.
وی تعطیلات تابستانی بسیاری از کشورها را با توجه به پارامترهای محلی در مناطق مختلف این کشورها دارای بازه‌های مختلف زمانی دانست که می‌تواند به‌عنوان الگوی مناسبی برای سیستم فراغت یزد مدنظر قرار گیرد. 
دکتر محمدحسین ایران‌نژاد پاریزی، عضو هیات‌علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه یزد افزایش فعالیت‌های بشری را همراه با تحت تأثیر قرار گرفتن محیط‌زیست عنوان کرد که می‌تواند آثار مثبت و منفی را در خود جای دهد، درحالی‌که تخریب زیستگاه‌ها از آسیب‌های این فرایند محسوب می‌شود از طرفی دیگر می‌توان معرفی گونه‌های جانوری و زیست‌محیطی را از امتیازات این رویداد نام برد. 
به گفته وی ورود گردشگران به محیط‌زیست اثرات منفی این رابطه را جدی‌تر کرده که شامل دگرگونی رویشگاه‌ها، آلودگی منابع آب‌وخاک، کاهش تراکم گیاهی، دفن غیراصولی پسماند، افزایش احتمال آتش‌سوزی و دستبرد به گونه‌های در حال انقراض است.
وی با انتقاد از سپرده‌گذاری مالی صنایع یزد در سیستم بانکی تهران عدم بهره‌وری از این تراکنش مالی در بهبود شرایط زیست‌محیطی محلی را موردبررسی قرارداد و با اشاره به جاذبه‌های فصلی، تمرکززدایی فرصت فراغت را گامی مؤثر در کاهش آثار مخرب زیست محیط دانست.
در این نشست دکتر محسن رفیعیان عضو هیات‌علمی بخش شهرسازی دانشگاه یزد، علیرضا ثواچه مدیر امور گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری یزد، محسن عظیمی‌نیا فعال حوزه گردشگری، مرتضی تکمیلی مدیر مجموعه هتل‌های جاده ابریشم و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.
اولویت‌های پژوهشی مسئله مهاجرت در یزد
پنجاه و هفتمین نشست کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد با محوریت "تنظیم پیش‌نویس بیانیه کانون در حوزه مهاجرت داخلی به استان" به صورت مجازی برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکترسیدرضا جوادیان، دبیر کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد، بر ضرورت بررسی شاخص سلامت اجتماعی دانشجویان در دانشگاه تأکید کرد.
وی پیرامون مبحث تداخل اجتماعی نیز به لزوم همزادپنداری با مهاجر به جهت برنامه‌ریزی اجتماعی اشاره و مطالعه تجربه زیسته مهاجران از سکونت در یزد را امری مؤثر در رفع چالش‌های موجود در این زمینه عنوان کرد.
در ادامه این نشست دکتر ملیحه علی‌مندگاری، استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد به بیان اولویت‌های پژوهشی در مورد مهاجرت پرداخت که می‌توانند مورد توجه دانشجویان و محققین فعال در این حوزه قرار گیرد.
شناسایی عوامل موثر بر مهاجرت‌های داخلی و راهکارهای ثبت آن جهت رصد مهاجرت‌ها داخلی، بررسی سیمای مهاجران از استان یزد بر حسب داده های ثبت‌شده و موجود، تشکیل بانک اطلاعات مهاجران باهدف کسب اطلاع از میزان جمعیت، ترکیب جمعیت توزیع فضایی جمعیت مهاجران، رصدکردن وضعیت ورودی و خروجی مهاجران به منظور سیاست‌گذاری‌های آتی، رصد کردن نرخ جرائم مهاجران توسط مراجع قضایی و امنیتی و سنجش میزان انطباق مهاجران با فرهنگ بومی شهر یزد از جمله عناوین پژوهشی پیشنهادی وی بود.
دکتر سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد دستیابی به محصول فکری نهایی کانون را نتیجه خرد جمعی و کار تیمی دانست که تقسیم‌کار و ارائه دیدگاه‌های متنوع در آن موثر است. وی دسترسی به اطلاعات موردنیاز پژوهشی را امری دشوار توصیف کرد که دستیابی به آن‌ها با محدودیت‌هایی موجه است.
دکتر محمد ترکاشوند عضو هیأت علمی بخش مردم‌شناسی دانشگاه یزد با اشاره به دریافت اطلاعات مهاجران از طریق نمونه‌گیری در بسیاری از کشورها، روش پیمایش در دستیابی به بانک اطلاعاتی مهاجران را پیشنهاد کرد.
دکتر سید محسن موسوی، عضو هیأت علمی بخش تعاون، کار و رفاه اجتماعی دانشگاه یزد نیز تاسیس مرکز یا سازمانی خاص که وظیفه رصد مهاجران را داشته باشد را مد نظر قرارداد و گفت: بررسی احساس تعلق به محل سکونت که بسیاری از عوامل دیگر را تحت تاثیر قرار می‌دهد می‌تواند به عنوان یک طرح پژوهشی راهگشای این حوزه باشد.
به عقیده وی ارزیابی درونی فعالیت‌های اجتماع محور در خصوص مهاجران و پدیده مهاجرت می‌تواند منجر به بهبود کیفیت عملکرد و اثربخشی بیشتر شود.
شکوه نیک نظر مدیر موسسه افق روشن فردا دفاتر تسهیلگری یزد را دارای اطلاعات دقیقی از تعداد خانواده و شرایط مهاجران دانست که در مباحث مهارت‌آموزی نیز مشغول به فعالیت هستند. وی بهره‌گیری از بانک اطلاعاتی این دفاتر و سازمان های مردم‌نهاد موجود را به عنوان راه حلی برای مشکل کمبود اطلاعات پژوهشی عنوان کرد.
دکتر مجتبی ملک افضلی، استادیار، بخش حقوق دانشگاه یزد نیز ارتباط مهاجرت با بزهکاری و بزهدیدگی را واقعیتی انکارناپذیر دانست که از سال‌ها پیش توسط جرم‌شناسان و پژوهشگران فعال این زمینه اثبات‌ شده است. به عقیده وی نقصان در فرآیند جامعه‌پذیری مهاجران، زمینه ارتکاب بزه را در ایشان ایجاد می‌کند؛ از سوی دیگر مهاجران به دلایلی همچون محرومیت از حمایت اطرافیان و خویشاوندان و ناتوانی در تظلم‌خواهی و پیگیری شایسته حقوق خویش در جامعه میزبان، از سوی بزهکاران هدف قرار می‌گیرند.
دکتر نسرین باباییان، استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد در بخش جمع‌بندی نظرات اعضا پیرامون ساماندهی وضعیت مهاجران در یزد به مواردی همچون: مشارکت دادن بیشتر افراد مهاجر در امور اجتماعی و فرهنگی شهر یزد در راستای افزایش میزان تعلقات اجتماعی و فرهنگی افراد مهاجر و جامعه‌پذیری آنان و تنظیم برنامه بودجه‌ای بر مبنای مرزبندی‌های فرهنگی پرداخت.
در این نشست دکتر فهیمه دهقانی، دکتر سمانه اسعدی، دکتر زهرا نادری از اعضای هیات علمی دانشگاه یزد، کاظم شاملو رییس خبرگزاری ایرنا و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.
برچسب‌ها
گردشگری پژوهشگر یزد دانشگاه

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/176624/تنفس-طبیعت-در-گرو-توزیع-مکانی-و-زمانی-فراغت
بستن   چاپ