خبر یزد
چرا برای مبارزه با سن گندم در یزد از روش بیولوژیکی استفاده نمی‌شود؟
جمعه 7 خرداد 1400 - 00:28:18
خبر یزد -

خبر یزد


به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، سن غلات از مهمترین آفات گندم و جو می باشد. این آفت با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رویشی موجب کاهش عملکرد(خسارت کمی) و از بین بردن خاصیت نانوایی(خسارت کیفی) می گردد.
این آفت هرساله در یزد نیز مورد توجه کشاورزان و مسئولان جهاد کشاورزی استان قرار می گیرد تا با عزم همگانی بتوان با مدیریت و کنترل آن از خسارات جبران ناپذیر این آفت، در امان ماند.
اما متاسافانه هرساله با صرف زمان و هزینه هنگفتی، تلاش می شود تا با بهره مندی از روش های شیمایی به مبارزه با این آفت اقدام شود.
مرتضی فتاحی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در یزد، با اشاره به آغاز مبارزه با آفت سن گندم در 9200 هکتار از مزارع جو و گندم استان یزد، اظهار کرد: با استفاده از دو هزار دستگاه انواع ادوات و ناوگان‌های سمپاش بومی، تراکتور و کوله پشتی از سوی کشاورزان و با نظارت کارشناسان شبکه مراقبت و پیش آگاهی حفظ نباتات سازمان درحال انجام است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در ادامه تصریح کرد: از آنجایی که تامین سموم دفع آفات نباتی و دیگر هزینه ها بر عهده کشاورزان است، 40 نفر از اعضای شبکه مراقب و کارشناسان پهنه و حفظ نباتات جهاد کشاورزی کار بررسی وضعیت مزارع و نظارت بر مبارزه را بر عهده دارند.
وی با تاکید بر اینکه سمپاشی با توجه به شرایط آب وهوایی تا اواسط خردادماه ادامه دارد، عنوان داشت: بهره برداران باید با بالا بردن کیفیت گندم در این زمینه تلاش کنند تا بتوانیم امسال نیز شاهد برداشت شایسته این محصول در مزارع استان باشیم.
فتاحی تصریح کرد: سال گذشته از سطح 9 هزار و 100 هکتار مزارع گندم به استفاده از روش نوین آبیاری 36 هزار تن محصول برداشت شد که این میزان نسبت به سال 1398 چهار هزار تن کاهش داشت که علت آن تداوم 23 ساله خشکسالی و افت آب های زیر زمینی و سن گندم در استان بوده است.
باید توجه داشت به منظور پیشگیری و کنترل سن گندم از کاربرد مداوم آفت کش ها در بلند مدت می بایست خوداری کرد. آفت کش ها فقط زمانی به کار گرفته می شوند که سایر روش های کنترل نتواند جمعیت آفت را به زیر سطح زیان اقتصادی پایین بیاورد.
بنابراین بهترین روش برای کنترل آفت روشی است که بتواند بر مبنای محاسبات اقتصادی قابل دوام و بی خطر برای محیط زیست باشد. به طور مثال یکی از این روش های زیست محیطی، احیا و اجرای مبارزه بیولوژیک می باشد به نحوی که در این روش زنبورهای انگل تخم سن را در شرایط آزمایشگاه پرورش و تولید نموده و در اوایل بهار همزمان با تخم ریزی سن گندم آنها را در مزرعه رها می نمایند. این طریقه مبارزه حدود 20 سال در اصفهان بصورت فعال انجام می شود و هر ساله حدود 200 میلیون زنبور تخم سن تولید می گردید.
البته روش های متعدد دیگری نیز وجود دارد که در بسیاری از مزارع داخلی و خارجی مورد بهره برداری کشاورزان قرار می گیرد، انتظار می رود جهاد کشاورزی و سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان با بررسی روش های نوین در مبارزه با این آفت و با معرفی و سوق دادن کشاورزان به استفاده از این روش های بیولوژیکی، از ایراد آسیب جدی به محیط زیست خودداری شود.
انتهای پیام/ج

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/193667/چرا-برای-مبارزه-با-سن-گندم-در-یزد-از-روش-بیولوژیکی-استفاده-نمی‌شود؟
بستن   چاپ