خبر یزد
معاون فرمانداری میبد: کاروانسرای شاه عباسی در آستانه ثبت جهانی است
سه شنبه 5 مرداد 1400 - 18:07:05
خبر یزد - یزد- معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری میبد از قرار گرفتن نام مجموعه کاروانسرای شاه عباسی در آستانه ثبت در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو ) خبر داد و از مردم و مسوولان خواست برای افزوده شدن قطعی این مکان باستانی در فهرست بناهای تاریخی جهان تلاش و همکاری کنند.

به گزارش ایرنا، رسول نصیری روزسه شنبه در حاشیه نشست هماهنگی فعالیت‌های آماده‌سازی مکان یادشده برای حضور ارزیابان یونسکو در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: تاکنون هیچکدام از بناهای تاریخی این شهر ثبت جهانی نشد و کاروانسرای یادشده نخستین اثری است که هم‌اکنون فعالیت‌هایی برای قرار گرفتن نام آن در فهرست میراث جهانی در حال انجام است.
وی ادامه داد: این اقدام اولین قدم برای ثبت جهانی بافت تاریخی شهر است که برای برداشتن گامی بلند مرمت محوطه روبروی کاروانسرا ، مرمت داخلی و بیرونی ، آب انبار، یخچال و سایر مکان های مشخص شده این مجموعه در دستور کار قرار دارد و در این مسیر به همکاری و مشارکت همه مردم و توجه جدی مسوولان اداره‌های مرتبط نیاز است.
معاون فرمانداری میبد مزایای ثبت این اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو را نیز جلوگیری از تخریب بنا، جذب کمک‌های مالی بین المللی و افزایش جذب گردشگر عنوان کرد.
نصیری همچنین اظهارکرد: امروز دفتر هماهنگی رفع موانع ثبت جهانی کاروانسرای شهر میبد نیز در این مکان تاریخی افتتاح شد و در کنار این اقدام مقرر شد ،انجام اقداماتی مانند تهیه پیوست‌های فرهنگی و مستندات ، تخصیص اعتبار برای مرمت سازی ، اصلاح نورپردازی و رفع مشکلات روشنایی، سنگفرش خیابان‌های مسیر کاروانسرا ، ساماندهی مسیر رودخانه جنب این مجموعه و لایروبی قنات پیگیری شود.
وی افزود: تاکنون 300 اثر از میان 600 اثر تاریخی ، طبیعی و معنوی شناسایی شده شهرستان میبد در فهرست آثار ملی ثبت شده‌ است.
مدیر پایگاه پژوهشی شهر تاریخی میبد هم گفت: با توجه به اینکه کاروانسرای شاه عباسی نامزد ثبت در پرونده کاروانسراهای ایرانی و ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، عملیات مرمت اضطراری کاروانسرا و محوطه اطراف آن با مشارکت اداره میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی و پایگاه پژوهشی در دستور کار قرار گرفت.
عبدالمهدی همت پور افزود: بندکشی آجرها ، اصلاح شیب پشت بام و حیاط مرکزی ، لایروبی قنات و اصلاح زواید بصری ، برداشتن تیرهای برق در اطراف کاروانسرا و اقداماتی دیگر با مشارکت مدیران محلی در حال انجام است.
وی ادامه داد:با همدلی مدیران و حمایت انجام شده از سوی دفتر امام جمعه و شهرک های صنعتی شهرستان برای تخصیص بودجه و همکاری انجمن‌های مردم نهاد این مکان تاریخی و فاخر در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گیرد و نتیجه همکاری ها موفقیت آمیز شود.
این مسوول در ادامه با ارایه توضیحاتی در باره کاروانسرای شاه عباسی اظهارکرد: در این مکان تاریخی غرفه‌هایی از صنایع دستی اصیل میبد به عنوان کارگاه‌های زنده و فروش محصولات و سفره خانه سنتی برای پذیرایی گردشگران و کتابخانه به عنوان بخشی از هویت فرهنگی شهر دایر شد و در طول سال نیز محفل‌های فرهنگی و ادبی در این مکان برگزار می‌شود.

خبر یزد


همچنین بر اساس تابلوی نصب شده در ورودی محیط درونی کاروانسرا، شهر تاریخی میبد یکی از کانون‌های دیرینه زندگی و سازندگی در سرزمین‌های مرکزی ایران است و کهن‌دژ «نارین قلعه» با پیشینه تاریخی چند هزار ساله هسته باستانی شهر بود.
شارستان یا محدوده بزرگتر شهر قدیم با برج ،دیوارها ، خندق و دروازه های چهارگانه در دوره ساسانی ساخته شد و بخشی از آثار هنوز در ضلع شرقی همین محوطه به چشن دیده می شود.
سامانه کاروانی میبد از دیرباز در پشت دیوار شارستان و در کنار شاهراه (ری- کرمان) شکل گرفت و شامل قطعه ای از راه باستانی ، چاپارخانه ، کاروانسرا، آب انبار ، یخچال خشتی ، سرچشمه قنات و مزار سادات است.
بازمانده بناهای این سامانه از سال 1370 با همیاری انجمن میراث فرهنگی فرمانداری و شهرداری و سازمان میراث فرهنگی و وزارت پست و تلگراف و تلفن وقت مرمت و بازسازی و آماده بهره‌برداری های فرهنگی و گردشگری است .
کاروانسرای شاه عباسی میبد در تاریخ دوم مرداد 1357 با شماره 1618 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
وسعت بافت تاریخی میبد 800 هکتار معادل یک سوم وسعت این شهر است و یکی از مناطق باستانی و تاریخی استان یزد محسوب می‌شود و مرکز 106 هزار نفری این شهرستان نیز در 50 کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد.
برچسب‌ها
میبد یزد کاروانسرای شاه عباسی میراث فرهنگی یونسکو

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/202560/معاون-فرمانداری-میبد--کاروانسرای-شاه-عباسی-در-آستانه-ثبت-جهانی-است
بستن   چاپ