خبر یزد
یک بام و دو هوای اشتغالزایی در یزد/نرخ بالای بیکاری با کمبود نیروی کار همخوانی ندارد
يکشنبه 10 مرداد 1400 - 12:56:21
خبر یزد -

خبر یزد


به گزارش خبرنگار فارس از یزد، اشتغال و بیکاری، از جمله موضوع های اساسی اقتصاد هرکشوری است، به گونه ای که افزایش اشتغال و کاهش بیکاری، به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع تلقی می شود. نرخ بیکاری یکی از شاخص هایی است که برای ارزیابی شرایط اقتصادی کشور مورد استفاده قرار می گیرد.
بررسی اشتغال در بخش های عمده فعالیت اقتصادی نشان می دهد که بخش خدمات با 48.
8 درصد بیش ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است.
در مراتب بعدی، بخشهای صنعت با 33.2 و کشاورزی با 17.9 درصد قرار دارند. سهم شاغلان بخش کشاورزی و خدمات در بهار 1400 نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب برابر با 0.7 درصد و 0.9 درصد کاهش و سهم شاغلان بخش صنعت هم 1.4 درصد افزایش داشته است.
تقاضای شغلی زنان آمار بیکاری را بالا برده
بررسی نرخ بیکاری جمعیت 15 ساله و بیشتر نشان میدهد که 8.8 درصک از جمعیت فعال، بیکار بوده اند. همچنین بر اساس فاصله اطمینان 95 درصد نرخ بیکاری کل کشور بین 8.5 درصد تا 9.2 درص با نقطه مرکزی 8.8 درصد بدست آمده است؛ بدین معنی که این فاصله با اطمینان 95 درصد، مقدار واقعی نرخ بیکاری کل کشور را دربر میگیرد. بر اساس این نتایج، نرخ بیکاری در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است.
بر اساس بررسی ها در بین جمعیت فارغ التحصیلان آموزش عالی، بیش از 13.4 درصد از جمعیت فعال فارغ التحصیل آموزش عالی بیکار بوده اند و همین موضوع باعث شده نرخ بیکاری استان یزد روی عدد 14 بایستد تا بار دیگر وعده مسئولان برای اشتغالزایی و سرمایه گذاری ها تنها روی کاغذ بماند و جامه عمل نپوشد.
گرچه نرخ مشارکت اقتصادی یزدی ها در بهار 1400 نسبت به بهار سال گذشته رشد 9 درصدی داشته و از 41.0 درصد به 49.6 درصد رسیده اما مقایسه نسبت جمعیت بیکار به فعال در همین مدت در یزد صنعتی نشان از رشد 2 برابری بیکاری دارد که از آن با عنوان نرخ بیکاری یاد می شود.
مشکل کمبود نیروی کار در واحدهای تولیدی یزد
سرپرست تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد با بیان این فرهنگ سرمایه‌داران یزدی ایجاد فرصت اشتغال و کارآفرینی است، یکی از مشکلات امروز واحدهای تولیدی استان را کمبود نیروی کار خواند.
عماد تشکری با بیان اینکه امروزه این فرهنگ کم رنگ شده و برخی در ملک، ماشین و سایر بخش‌ها سرمایه گذاری می کنند و متاسفانه در جهت ایجاد اشتغال گام بر نمی‌دارند اظهار کرد: امروزه یکی از مشکلاتی که از طرف واحدهای تولیدی استان مطرح می‌شود کمبود نیروی کار است و برخلاف دیگر استان‌ها، نیروی کارگر ساده غیربومی‌ زیادی در واحدهای تولیدی استان یزد مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاران در استان باید به سمت صنایعی بروند که برای نیروهای تحصیل کرده فرصت اشتغال ایجاد کند ادامه داد: در حال حاضر واحدهای تولیدی استان نیاز مبرم به نیروی یدی و فنی دارند.
به کارگیری اتباع بیگانه غیرمجاز به صورت روزمزدی در صنعت یزد
بررسی های میدانی خبرنگار فارس در واحدهای صنعتی و شهرک های صنعتی این استان به ویژه شهرک صنعتی شهر یزد حکایت از بکارگیری تعداد زیادی از اتباع بیگانه به صورت روزمزد دارد.
بر همین اساس بسیاری از واحدهای صنعتی مستقر در شهرک های صنعتی استان به ویژه احدهای حوزه نساجی و برق و الکترونیک نسبت به کار گیری اتباع بیگانه غیرمجاز اقدام کرده اند که شاید در حوزه برق و الکترونیک آسیب این اقدام کارفرمایان تنها فرصت سوزی برای نیروی کار ایرانی باشد اما در حوزه نساجی متاسفانه اغلب بافندگان را اتباع بیگانه تشکیل می دهند و نیروهای بومی از این حوزه فاصله گرفته اند.
به کار گیری اتباع بیگانه به لحاظ نداشتن بیمه و سایر شرایط مزدی که قانون کار برای کارگران دیده بسیار مقرون به صرفه تر بوده و از سویی نبود نیروی کار ساده در استان باعث این اقدام کارفرمایان شده است.
برابر اعلام اداره کل اشتغال اتباع خارجی وزارت کار، کارفرمایانی که کارگران و اتباع خارجی غیرمجاز را به خدمت بگیرند بابت هر روز بکارگیری 5 برابر حداقل دستمزد 1400 جریمه می شوند اما در استان یزد این مهم نه پیگیری شده و نه کسی جریمه داده است.
ضروت توجه جدی به هنرستان‌ها و توسعه آن‌ها در یزد
علی رغم اینکه همه مسئولان به بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی اذعان داشته و کمبود نیروی کار ساده در استان را تایید می کنند اما محمدعلی طالبی؛ استاندار یزد گفته توجه به حوزه آموزش‌های فنی و حرفه ای، هنرستان‌ها و مراکز آموزش عالی فنی و حرفه‌ای می‌تواند موجب کاهش آمار بیکاری و رفع مشکل کمبود نیروی متخصص در استان شود.
وی با بیان اینکه بررسی دقیق اطلس و نیاز‌های اشتغال استان نشان دهنده ضروت توجه جدی به هنرستان‌ها و توسعه آن‌ها است، تصریح کرد: توجه به این حوزه باید به صورت عمیق و نه به صورت شعاری باشد تا منجر به رشد تکنسین‌ها در حوزه تعلیم و تربیت شود.
طالبی به تضاد بین دو موضوع نرخ بیکاری بالاتر از متوسط کشوری در استان و کمبود نیروی کار در برخی از کارخانه‌ها و واحد‌ها اشاره و خاطرنشان ساخت: در حالی که برخی از واحد‌ها و کارخانه‌های استان به دلیل کمبود نیروی کار در آستانه تعطیلی قرار گرفته اند و برای تامین نیروی فنی باید از نیروی دیگر استان‌ها استفاده کنند، استان یزد دارای نرخ بالایی از فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار است.
استاندار با بیان اینکه بخش زیادی از آمار بیکاری یزد به دلیل بیکاری فارغ التحصیلان است، گفت: فارغ التحصیلان دانشگاهی بیکار استان، اکثرا در رشته‌هایی تحصیل کرده اند که اگر فرصت‌های شغلی بسیاری نیز برای نیرو‌های دانشگاهی ایجاد کنیم، نمی‌توانند جذب بازار اشتغال شوند یا اساسا از تخصص کافی برای جذب در بازار اشتغال بخش خصوصی برخوردار نیستند.
وی با اشاره به کمبود نیروی متخصص برای بعضی از رشته‌ها در استان، خاطرنشان کرد: توجه به حوزه آموزش‌های فنی و حرفه ای، هنرستان‌ها و مراکز آموزش عالی فنی و حرفه‌ای می‌تواند این مشکل را رفع کند.
اختلاف پر رنگ رشد سرمایه‌گذاری یزد با نرخ بیکاری
در حالی نرخ بیکاری یزد بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران 14.0 درصد است که متولیان حوزه صنعت و معدن دائما از رشد سرمایه‌گذاری در استان یزد و اشتغالزایی سخن به میان آورده اند در حالیکه، کرمانشاه و هرمزگان بعد از استان یزد بالاترین نرخ بیکاری را دارند؟
همچنین یزد به عنوان سومین استان مهاچر پذیر کشور بعد از استان های تهران و البرز شناخته شده اما استان تهران با نرخ بیکاری 6.3 درصد و البرز با نرخ بیکاری 9.3 درصد از سوی مرکز آمار ایران اعلام شده اند.
به گزارش فاس، اینگونه به نظر می آید که آمارهای ارائه شده از سرمایه گذاری و اشتغالزایی در استان نوعی خطا در تحلیل باشد چرا که بر اساس آمارهای مرکز آمار، سهم اشتغال یزد در بخش های مختلف کاهش داشته و به ‌رغم ادعاهای متولیان مبنی بر تثبیت اشتغال و ایجاد مشاغل جدید، مردم، اصحاب رسانه، فعالان اجتماعی و کارشناسان همچنان اشتغال و بیکاری را در حال حاضر یکی از مسائل جدی استان می ‌دانند که در پس مهاجرت ها این اتفاق به عنوان یک بحران شناخته می شود.
انتهای پیام/ص

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/203312/یک-بام-و-دو-هوای-اشتغالزایی-در-یزد-نرخ-بالای-بیکاری-با-کمبود-نیروی-کار-همخوانی-ندارد
بستن   چاپ